I dream a lot. I know that everybody dreams, but I remember almost every dream. Sometimes it’s like a second life to me. Especially when I’m busy in my head during the day, the dreams come closer and more real. The last weeks I try to write my dreams down, because when I’m awake for a couple of hours, most details of the dreams are gone. It’s weird to read those dreams back, but when you do this for a week, you see a patron. At least, in my case. Every dream is different, in a different place (sometimes even in a different country), with different people (sometimes people of who I didn’t thought for a very long time) and one time happy and one time scary of sad. If you want to know what’s keeping your busy, write down your dreams. It really works.


Muffins are also one my dreams. I love them! And I love them even more when there are crumbles on top! These muffins are soft, light and full of flavor. The combination of cinnamon, brown sugar and apple is one of my favorite. Especially when it’s cold outside. And with a Chai Latte in my other hand, I’m a very happy girl.






“I know who I WAS when I got up this morning, but I think I must have been changed several times since then”

– Lewis Carroll

Apple crumble muffins
makes 12



  • 65 g all-purpose flour
  • 65 g dark brown sugar
  • 1 tsp cinnamon
  • 45 g salted butter, melted


  • 260 g all-purpose flour
  • 1 1/2 tsp baking soda
  • 1 tsp cinnamon
  • 1 tsp salt
  • 120 ml vegetable oil
  • 90 g dark brown sugar
  • 40 g granulated sugar
  • 120 ml buttermilk, room temperature
  • 2 eggs
  • 1 tsp vanilla extract
  • 2 large apples, peeled and finely chopped




  1. Whisk together flour, sugar and cinnamon. Pour melted butter into the mixture and stir with a fork until crumbles form. Set aside


  1. Preheat oven to 175℃ (350℉). Grease and flour, or line with paper liners, a muffin tin.
  2. Sift flour, baking soda, cinnamon and salt in a large bowl. Whisk together eggs, oil, both sugars, vanilla and buttermilk and add to the dry ingredients. Whisk 1 minute until smooth.  Fold in apple pieves.
  3. Divide batter into prepared muffin tins. Filling each the way full (if you like big muffins, if not fill each about 3/4). Top with crumble topping.
  4. Bake for 20 minutes or until a cake tester comes out clean. Let cool in the pans for 15 minutes before turning them to a wire rack to cool completely. I know you can’t resist eating them, so eat one when it’s still warm 😉



Apple crumble muffins
voor 12 muffins




  • 65 g bloem
  • 65 g donkerbruine basterdsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 45 g gezouten boter, gesmolten


  • 260 g bloem
  • 1 1/2 tl baking soda
  • 1 tsp kaneel
  • 1 tsp zout
  • 120 ml zonnebloem olie
  • 90 g donker bruine basterdsuiker
  • 40 g kristalsuiker
  • 120 ml karnemelk, kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 2 grote appels, geschild en in kleine blokjes




  1. Roer de bloem, suiker en kaneel door elkaar in een kom. Giet de gesmolten boter er bij en roer met een vork door elkaar tot er een crumble vormt. Zet opzij.



  1. Verwarm de oven voor op 175℃. Doe muffinvormpjes in een muffin bakvorm of vet deze in en bestuif met bloem.
  2. Zeef de bloem, baking soda, kaneel en zout in een grote kom. Klop de eieren met de olie, beide suikers, vanille en karnemelk. Voeg aan de droge ingrediënten toe en klop tot een beslag. Spatel de appel stukjes er door.
  3. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Vul ze helemaal (als je grote muffins wilt, zo niet vul ze dan voor 3/4). Bestrooi met de crumble.
  4. Bak 20 minuten of tot een cake tester er schoon uit komt. Laat even afkoelen in de vorm en plaats de muffins na 15 minuten op een rooster om verder af te koelen. Ik weet dat je het niet kunt laten, dus ik zou er ook gewoon één warm opeten 😉 .