Den Eelder is a dutch dairy brand. They gave me a lot of their products to try. I was immediately fascinated by the goat products. I knew I wanted to make something with that. I use milk and yoghurt every day and I eat goat cheese now and then, but I never had baked something with goat milk.

After some thinking I knew I wanted to make ice cream. When I think of goat milk, I think of honey and pecan. I love goat cheese with honey! So would it work to make an ice cream of it?

It worked! I added a bit of goat cheese to one half of the ice cream, because I love the taste of it. I was curious if I would like the taste of cheese in ice cream, but it was not weird at al! I prefer the one with the cheese over the one without, but you can try it both. Just skip the goat cheese in the recipe.I think I will use goat products more, I love to do something different.

Goat milk ice cream with honey and pecans
6-8 servings

Ingredients 

  • 180 g sugar
  • 120 g honey
  • 360 ml goat milk
  • 200 ml heavy cream
  • 4 egg yolks
  • 50 g goats cheese, softened at room temperature
  • Juice of 1 small lemon
  • 100 g pecans, chopped
  • 1/8 tsp fine sea salt

Instructions

  1. Beat the egg yolks together in a small mixing bowl and set aside. Whisk the cream and softened goat chees together (be careful not to over whisk and make whipped goat cheese butter).
  2. In a medium pan, heat milk, honey and salt until steamy and hot, stirring frequently. Don’t let the mixture boil. Slowly pour the hot milk into the egg yolks, whisking constantly. Return the mixture to the pan and cook over low heat, stirring constantly, until the mixture thickens slightly. Strain into the goat cheese mixture.
  3. Place over an ice bath and stir until cold. Ideally, cover and chill overnight. This makes a smoother ice cream.
  4. Put custard in a ice cream machine to manufacturer instructions. When the ice cream is done, stir in the chopped pecans.
  5. Scoop ice cream into an airtight container and freeze until solid.

 

 

————————–

Geitenmelk ijs met honing en pecannoten
6-8 porties

 

Ingredi├źnten

  • 180 g suiker
  • 120 g honing
  • 360 ml geitenmelk, bijvoorbeeld van Den Eelder
  • 200 ml slagroom
  • 4 eidooiers
  • 50 g geitenkaas, zacht en op kamertemperatuur
  • Sap van 1 kleine citroen
  • 100 g pecannoten, fijngehakt
  • 1/8 tsp fijn zout

Bereiding

  1. Klop de eidooiers in een kleine kom en zet opzij. Klop de room en geitenkaas samen, maar mix niet te veel anders krijg je geitenkaas boter.
  2. Verwarm de geitenmelk, honing en zout in een pannetje, roer regelmatig. Laat niet koken. Giet de hete melk langzaam bij de eidooiers en roer continu. Doe het mengsel terug in de pan en verwarm op middelhoog vuur, roer continu tot de custard een beetje begint in te dikken. Giet door een zeef bij het geitenkaas mengsel en roer.
  3. Zet op ijs en roer tot het is afgekoeld. Zet in de koelkast, het liefst een nacht maar minimaal 1 uur.
  4. Doe de custard in een ijs machine volgens de handleiding. Als het ijs klaar is roer je de pecannoten er door heen. Schep in een luchtdicht bakje en zet minimaal 3 uur in de vriezer voor het serveren.