I have a thing for ice cream. I didn’t knew it, but I always get back to it. I promise, my next recipe will be a cake again (I already know what kind of cake). I love the colour of sorbets. The fruit gives such a beautiful colour to the sorbet. Really, this is pure fruit. No paint added or no lightroom magic.

Also my garden is full of colours now. My roses are almost all in bloom and so are my hydrangeas. How beautiful do they look next to this raspberry sorbet?

Raspberry sorbet

Ingredients

  • 275 g sugar
  • 275 ml water
  • seeds from 1/2 vanilla bean
  • 500 g fresh or frozen raspberries
  • juice from 1/2 lemon

 

Instructions

  1. In a small saucepan, bring water, sugar and seeds from vanilla bean to a boil. Stir to dissolve the sugar. When sugar is dissolved let simmer for 5 minutes.
  2. Pour syrup into a bowl and let cool completely in the fridge.
  3. Purée the raspberries with the cool syrup in a blender until smooth. Scrape the purée through a fine sieve to discard the seeds. Stir in lemon juice. 
  4. Pour into ice cream maker and churn according to your manufacturer’s instructions. Transfer to a freezer container and put in freezer at least 2 hours before serving. If you don’t have an ice cream maker you can put the puree immediately in a container and put it in your freezer. Take it out when partially frozen (after 2-3 hours) and whip with an electric mixer. Repeat this 3-4 times. 

 

 

————————–

 

Frambozen sorbet ijs

 

Ingrediënten

  • 275 g suiker
  • 275 ml water
  • zaadjes voor 1/2 vanille stokje
  • 500 g frambozen (vers of uit de vriezer)
  • sap van een 1/2 citroen

 

Bereiding

  1. Doe het water, suiker en de zaadjes van het vanillestokje in een klein pannetje. Breng aan de kook en roer tot de suiker gesmolten is. Zodra de suiker gesmolten is laat je het water nog 5 minuten zachtjes koken.
  2. Doe de siroop in een kom en laat helemaal afkoelen in de koelkast.
  3. Pureer de frambozen samen met de siroop of prak ze met een vork. Druk het mengsel door een zeef zodat er geen pitjes meer in zitten. Roer het citroensap er doorheen.
  4. Doe het mengsel in je ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing. Als je geen ijsmachine hebt kun je het mengsel ook in een diepvriesdoosje doen en zodra het gedeeltelijk bevroren is (na 2-3 uur) even doorkloppen met een mixer om de ijskristallen te breken. Herhaal dit 3-4 keer.