I love foodphotography. That’s a thing I know for sure. But do I also like to photograph moving objects? Like a newborn? A friend of mine gave birth to her first son two weeks ago and she let me “try” if I like this kind of photography too (and if I’m able to make nice photos, of course!). It was so different, but so fun. In food photography I like to search for details. I tried to do the same when I photographed this time. Hands, fingers, just faces. I had to be patient, but I didn’t care. Staring to a newborn until it falls into sleep is no punishment at all! Who knows where my road will take me? Would you like to see what I’ve shoot? Look at my new instagram account  https://www.instagram.com/aniek_keijsers/ . I also will make a new portfolio, but this can take a while. What do you think? My opinion is that you can shoot everything, as long as you shoot with your heart. 

I made this ice cream cake this week as a dessert. It’s really nice to serve ice cream in a different way. Of course you can choose for different flavours. You can easily replace the raspberries for other red fruit or choose whole different kinds of ice cream.

 

 

 

Raspberry ice cream tart
serves 10

 

Ingredients
recipe makes more ice cream than you need, but you can store this in another container

Bottom

  • 100 g cookies of your choice (I used ‘bastogne’ , but this cookie is only available in the Netherlands)
  • 50 g unsalted butter

Raspberry sorbet

  • 275 g sugar
  • 275 ml water
  • 500 g fresh or frozen raspberries
  • juice from 1/2 lemon

Raspberry ice cream

  • 250 g fresh or frozen raspberries
  • 120 g granulated sugar
  • 1 tbsp water
  • 250 ml whipping cream

Mascarpone vanilla cream

  • 250 ml whipping cream
  • 100 g mascarpone cheese
  • seeds from 1/2 vanilla bean
  • 25 g granulated sugar

 

Instructions

Bottom

  1. Line a 15 cm spring form with baking paper ( I cliped a larger piece of baking paper between the ring). Put the pan into a larger tin or springform (to prefer draining). Crumble cookies in a blender. Melt butter, stir in cookies and put into spring form. Press cookies with the back of a spoon and put in freezer.

Raspberry sorbet

  1. In a small saucepan, bring water, sugar and seeds from vanilla bean to a boil. Stir to dissolve the sugar. When sugar is dissolved let simmer for 5 minutes.
  2. Pour syrup into a bowl and let cool completely in the fridge.
  3. Purée the raspberries with the cool syrup in a blender until smooth. Scrape the purée through a fine sieve to discard the seeds. Stir in lemon juice.
  4. Pour into ice cream maker and churn according to your manufacturer’s instructions. When ice cream is ready, spread a layer sorbet ice on top of the cookie bottom and put back in freezer. Transfer left overs in an container and put also in freezer.

Wait at least 4 hours for next step

Raspberry ice cream

  1. Put raspberries, sugar and water in a small saucepan. Bring to boil and let boil till sugar is dissolved. Cool down, puree and put through a fie sieve to discard the seeds.
  2. Whisk whipping cream till soft peaks. Stir in raspberry puree. Let cool completly into the fridge.
  3. Pour in the ice machine and let it run until your ice cream is ready. Spread a thick layer raspberry ice cream on top of the sorbet. Put back into freezer.

Wait at least 4 hours for next step

Mascarpone cream

  1. Whip the cream with the vanilla seeds, sugar  and mascarpone until firm.
  2. Spread a thick layer cream on top of the raspberry ice cream. Put at least 4 hours into freezer before serving

 

 

———————–

 

Frambozen ijstaart
10 porties

 

Ingrediëten

Bodem

  • 100 g bastogne koekjes
  • 50 g ongezouten boter

 Frambozen sorbet

  • 275 g suiker
  • 275 ml water
  • zaadjes van een 1/2 vanille stokje
  • 500 g frambozen (vers of uit de vriezer)
  • sap van een 1/2 citroen


    Frambozen roomijs

  • 250 g frambozen (vers of uit de vriezer)
  • 120 g kristalsuiker
  • 1 el water
  • 250 ml slagroom

Mascarpone vanille room

  • 250 ml slagroom
  • 100 g mascarpone 
  • zaadjes van een 1/2 vanille stokje
  • 25 g fijne kristalsuiker 

 

Bereiding

Bodem

  1. Bekleed een springvorm van 15 cm met bakpapier en zet deze in een grote schaal of grotere springvorm (voor als er eventueel ijs lekt). Verkruimel de koekjes in een blender. Smelt de boter en roer de koekkruimels er doorheen. Doe dit in de springvorm, druk aan met een lepel en zet in de vriezer.

Frambozen sorbet

  1. Doe het water, suiker en de zaadjes van het vanillestokje in een klein pannetje. Breng aan de kook en roer tot de suiker gesmolten is. Zodra de suiker gesmolten is laat je het water nog 5 minuten zachtjes koken.
  2. Doe de siroop in een kom en laat helemaal afkoelen in de koelkast.
  3. Pureer de frambozen samen met de siroop of prak ze met een vork. Druk het mengsel door een zeef zodat er geen pitjes meer in zitten. Roer het citroensap er doorheen.
  4. Doe het mengsel in je ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing. Zodra je sorbet klaar is schep je een laagje sorbetijs op de bastogne bodem. Het ijs wat over is kun je in een bakje in de vriezer doen.

    Als je geen ijsmachine hebt kun je het mengsel ook in een diepvriesdoosje doen en zodra het gedeeltelijk bevroren is (na 2-3 uur) even doorkloppen met een mixer om de ijskristallen te breken. Herhaal dit 3-4 keer.

Wacht minimaal 4 uur tot de volgende stap

Frambozen roomijs

  1. Doe de frambozen, suiker en het water in een klein pannetje. Breng aan de kook en laat koken tot de suiker gesmolten is (een paar minuten). Laat afkoelen. Zodra de puree is afgekoeld pers je de frambozen door een zeef, zodat er geen zaadjes in je ijs zitten. 
  2. Klop de slagroom tot zachte pieken en roer de afgekoelde puree er doorheen. Doe het ijs in de ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing. Schep een dikke laag frambozenijs op het sorbet ijs en zet terug in de vriezer. Vries het overige ijs in.

 

Wacht minimaal 4 uur tot de volgende stap 

 Mascarpone room

  1. Klop de slagroom, mascarpone, suiker en vanille stevig.
  2. Schep een dikke laag room op het ijs en zet terug in de vriezer. Wacht 4 uur tot serveren