It has been a while since I posted a new recipe. I’m still working on my book and I have the feeling I need al my creativity for it. But today I really wanted to bake something for my blog and the idea for these bread muffins is in my head for a while.

Brown butter is something I adore. I love the complicity of the taste and the smell when I make it. I think I made a bread with brown butter for at least a hundred times, so now I had to do something else with it. I always need to think about a recipe and after a while (sometimes a day, sometimes a couple of weeks) it completes in my head and I start to play with the ingredients. These brioche muffins are delicious, smooth and rich of taste. And I dare to say that these are the best brioche muffins I’ve ever made.

I hope you like the recipe! I promise to post more often from now on. I’ve missed it.

Brioche muffins with a brown butter chocolate filling
makes 12

 

Ingredients

 

  • 80 g full fat milk
  • 7 g dry yeast (or 21 fresh)
  • 400 g all purpose flour
  • 50 g granulated sugar
  • 6 g salt
  • 3 eggs
  • 1/2 tsp vanilla extract
  • 170 g unsalted butter, room temperature and soft
  • 1 egg
  • 1 tbsp milk

Filling

  • 100 g unsalted butter
  • 50 g dark chocolate
  • 90 g brown sugar
  • 1/4 tsp salt

Warm milk until hand-warm and mix with the yeast. Set aside for 5 minutes. Place flour, sugar and salt in the bowl of a stand mixer fitted with the dough hook and mix for about 15 seconds. Add milk, eggs and vanilla and mix on low speed for 4 minutes. Add butter a few pieces at a time, incorporating after each addition before adding next. Stop and scrape down the sides and bottom of the bowl and push the dough of the hook. Mix for 15 minutes on low speed.

Cover the bowl with plastic wrap and set aside on room temperature for 1 hour.

Knead for a minute by hand, place back in the bowl and refrigerate for at least one hour, but preferably overnight.

Make the filling in the meantime.

Melt the butter in a small saucepan on medium heat. Let the butter cook until it smells nutty and looks golden brown. Stir now and then. Remove from the heat and let cool for a few minutes. Chop the chocolate, then add to the butter and stir until smooth. You can put the butter in the fridge, but check regularly. The butter has to harden a bit, but you must be able to whisk it.

Put butter in a small bowl and add sugar and salt. Whisk until lighter and creamy.

On a lightly floured work surface, roll out the dough to 40 cm by 30 cm. Spread the filling onto the brioche using an offset spatula, reaching all the way to the edges but leaving 2 cm of dough bare on one of the long sides. Brush the bare part with water. Starting from the other long side, roll up the dough tightly and evenly. Using a large knife, cut the dough in 12 pieces. Grease and flour a cupcake pan of 12 and place a roll in every hole with the cutting side above. Place a piece of plastic wrap lightly on the surface of the brioche and let it proof in a warmish place for 1 1/2 to 2 hours.

Preheat the oven to 165℃(330 F). Whisk egg and milk together and brush the brioche with egg wash. Bake until golden brown, about 20 to 25 minutes.

Remove from the oven and let cool completely.

 

—————————————————

 

 

 

Brioche muffins met een bruine boter chocolade vulling
voor 12 muffins

 

Ingrediënten

  • 80 g melk
  • 7 g droge gist (of 21 g verse)
  • 400 g bloem
  • 50 g kristalsuiker
  • 6 g zout
  • 3 eieren
  • 1/2 tl vanille extract
  • 170 g ongezouten boter, op kamertemperatuur en zacht
  • 1 ei 
  • 1 el melk

Vulling

  • 100 g ongezouten boter
  • 50 g pure chocolade
  • 90 g bruine basterdsuiker
  • 1/4 tl zout

Verwarm de melk tot deze handwarm is en meng met de gist. Laat 5 minuten staan. Doe de bloem, suiker en zout in de kom van eenn staande mixer en plaats de deeghaak. Mix 15 seconden. Voeg de melk met gist, eieren en vanille toe en mix 4 minuten op lage snelheid. Voeg de boter beetje bij beetje toe en wacht steeds tot de boter goed opgenomen is. Schraap de zijkanten van de kom schoon en mix alles minimaal 15 minuten op lage snelheid. Dek de kom af met plastic folie en laat 1 uur op kamertemperatuur staan.

Kneed het deeg 1 minuut met de hand. Dek de kom opnieuw af en zet minimaal 1 uur, maar het liefst een hele nacht, in de koelkast. Maak 1 uur van tevoren de vulling.

Smelt de boter in een klein pannetje op middelhoog vuur. Laat de boter koken tot deze nootachtig ruikt en er goudbruin uitziet. Roer af en toe. Haal van het vuur, giet in een kommetje en laat een paar minuten afkoelen. Hak de chocolade fijn en voeg aan de warme boter toe. Roer tot een glad geheel. Zet de chocolade boter in de koelkast en roer regelmatig tot deze dikker is geworden maar nog wel door te roeren is. 

Voeg de suiker en het zout toe en mix tot de boter lichter wordt en romig is.

Vet een muffinvorm van 12 in met boter en bestuif met bloem. Bebloem je werkblad en rol het deeg uit tot een lap van 40 bij 30 cm. Verspreid de vulling over het deeg met een spatel en smeer dit uit tot aan de randen, maar laat 2 cm van de uiteindes van de lange zijdes leeg. Besmeer die kanten met een beetje water. Rol het deeg op vanuit de lange zijdes. Doe dit losjes en gelijkmatig. Snijd de rol in 12 stukjes en verdeel over de muffinvorm (de snijkant moet boven liggen). Leg een stukje plastic folie ingevet met een beetje olie op de brioche en laat 1 1/2 tot 2 uur rijzen op een, met voorkeur, warme plaats.

Verwarm de oven voor op 165℃. Klop de ei en melk samen en besmeer de brioche ermee. Bak tot de broodjes goudbruin zijn, ongeveer 20 tot 25 minuten.

Eet smakelijk!