So much recipes in a week.. A promise is a promise! I don’t want to forget my vegan followers. So, for now a vegan recipe. I was so surprised about the taste! I never made a vegan caramel, but I love caramel so much I couldn’t imagine it wasn’t possible without cream. Luckily it is possible and it almost tastes the same. Enjoy this recipe. I’m really curious to see all your Christmas creations! Happy holidays! 

Vegan tarts with chocolate ganache, salted caramel and peanuts
makes 6


I
ngredients

Tart shells

  • 50 g coconut oil
  • 100 g all purpose flour
  • 100 g oatmeal
  • 2 tbsp cacao
  • 1/4 tsp salt
  • 60 g maple syrup

 

Salted caramel peanuts

  • 100 g granulated sugar
  • 180 ml coconut milk (full fat)
  • 1/4 tsp salt
  • 75 g salted peanuts, roughly chopped

 

Chocolate ganache

  • 200 g semi-sweet dark chocolate (55%)
  • 240 ml coconut milk (full fat)

 

Instructions

 Tart shells

Melt coconut oil in a small pan and let cool down a bit. Put all ingredients into a food processor and pulse until oats are coarsely ground and mixture looks like wet sand.

Prepare small tart pans (10 cm) with some coconut oil and flour. Firmly press the dough into pans on bottom and up the sides. Put in fridge for 30 minutes and preheat oven to 175˚C (350˚F). Bake until crust is golden brown, for about 15-20 minutes. Transfer to a wire rack and let cool down completely.

 

Salted caramel peanuts

Put sugar in a pan or skillet and heat until the sugar starts to melt on the edges. Move gently the pan gently or stir carefully (you don’t want the sugar to clump together). Heat until the caramel is golden brown, or until the temperature 170℃. Carefully pour coconut milk into the caramel and stir until you have a smooth caramel. Put in salt and chopped peanuts. Divide between tart shells and put in fridge until cold.

 

Chocolate ganache

Chop chocolate and place in a heatproof bowl. Pour coconut milk into a saucepan and place it over medium high heat until milk is very hot but not boiling. Pour the milk over the chocolate (make sure all the chocolate is covered with milk). Let stand for 30 seconds, then stir with a spoon until chocolate is melted and the ganache is completely smooth. Divide between tart shells and let stand until set (1-2 hours in room temperature, about 30 minutes in fridge).

 

 

 

—————————

 

 Vegan chocolade taartjes met gezouten karamel en pinda’s
voor 6 taartjes

 

Ingrediënten

Taart schelpen

  • 50 g kokos olie
  • 100 g bloem
  • 100 g havermout
  • 2 el cacao poeder
  • 1/4 tl zout
  • 60 g ahornsiroop 

Gezouten karamel pinda’s

  • 100 g kristalsuiker
  • 180 ml kokosmelk (volvet)
  • 1/4 tl zout
  • 75 g gezouten pinda’s, grof gehakt

 

Chocolade ganache

  • 200 g pure chocolade (55%)
  • 240 ml kokosmelk (volvet)

 

Bereiding

Taartschelpen

Smelt de kokos olie in een klein pannetje en laat een beetje afkoelen. Doe alle ingrediënten voor de taart schelpen in een food processor of blender en pulse tot de havermout fijn is en het deeg er uit ziet als fijn zand.

Vet de taartvormpjes (10 cm) in met een beetje kokosolie. Druk het deeg met je vingers in de taartvormpjes (bodem en zijkanten). Zet de vormpjes 30 minuten in de koelkast en verwarm intussen de oven voor op 175˚C. Bak tot de korst goudbruin is, ongeveer 15-20 minuten. Laat even afkoelen, verwijder de taartvormpjes, en laat nu compleet afkoelen op een taartrooster. 

 

Gezouten karamel pinda’s

Doe de suiker in een pan of skillet en verwarm tot de suiker aan de randjes begint te smelten. Beweeg de pan voorzichtig een beetje of roer voorzichtig met een houten spatel (je wilt niet dat de suiker samen gaat klonteren). Verwarm tot de karamel goudbruin van kleur is. Giet voorzichtig de kokosmelk bij de karamel en roer tot een gladde karamel. Voeg het zout en de pandas toe en roer door elkaar. Verdeel over de taartvormpjes en zet in de koelkast om af te koelen. 

 

Chocolade ganache

Hak de chocolade fijn en doe in een hittebestendige kom. Giet de kokosmelk in een pannetje en zet op middelhoog vuur tot de melk heel heet is, maar niet kookt. Giet over de chocolade (zorg ervoor dat alle chocolade bedekt is). Laat 30 seconden staan en roer nu met een lepel tot alle chocolade gesmolten is en je een gladde ganache hebt. Verdeel over de taartjes en laat staan tot de ganache opgesteven is (1-2 uur op kamertemperatuur en ongeveer 30 minuten in de koelkast).