Afgelopen vrijdag was het zo ver. Ik mocht mijn eerste bruidstaart maken! De nacht ervoor kon ik amper slapen en ik droomde er zelfs over.. Wat als de taart tijdens het vervoer in zou storten? Of als ik ineens moest remmen? Wat als ze vergeten om een dowel (de stokjes waardoor de taart niet inzakt bij het stapelen) te verwijderen en er iemand stikt in een stokje?  En ga zo maar door!

Gelukkig had ik een hele ruime tijdsplanning en was ik ook ruim op tijd klaar. Ik had zelfs zo veel tijd ingepland dat ik, als het nodig was, zelfs helemaal opnieuw zou kunnen beginnen. Je weet immers maar nooit. 

En toen het vervoer. Op internet heb ik een uitgebreide research gedaan naar ‘hoe een stapeltaart vervoeren?’ Uiteindelijk heb ik op mijn gezonde verstand vertrouwd en heb ik de taart op de vloer bij de passagiersstoel gezet. Zo kon ik tijdens het rijden ook een oogje in het zeil houden. Ik stoor me tijdens het rijden best vaak aan trage weggebruikers’. Nu was ik (schaam schaam) zelf zo’n associaal trage bestuurder.. De drempels werden met 5 km per uur genomen en de bochten met hooguit 10. Ik bleef maar tegen mezelf zeggen dat de andere weggebruikers me toch niet konden zien en dat het aller- aller belangrijkste was dat de taart heel aan zou komen. Ik heb gewoon niet te veel in de achteruitkijkspiegel gekeken, uit angst voor middelvingers en boze blikken. Het is niet met woorden te omschrijven hoe opgelucht ik was toen de taart op locatie was!

De taart viel gelukkig ook heel goed in de smaak. De bovenste laag was vanillecake gevuld met slagroom en kersen. De middelste laag was red velvet cake gevuld met roomkaas en de onderste laag was chocolade cake gevuld met gezouten karamel botercrème. Het was spannend, maar ook echt heel erg leuk. Hopelijk mag ik in de toekomst meer bruidstaarten maken. 

 

“My dear, here we must run as fast as we can, just to stay in place. And if you wish to go anywhere you must run twice as fast as that.” 
― Lewis CarrollAlice in Wonderland

Frambozencupcakes met witte chocolade

Ingrediënten

Frambozen meringue botercrème

 • 4 eiwitten
 • 180 g kristalsuiker
 • 200 g roomboter
 • 125 g bevroren frambozen
 • 1 el suiker
 • 70 ml water

Leg de boter uit de koelkast. De boter moet echt op kamertemperatuur zijn.

Doe de bevroren frambozen, suiker en het water in een pannetje. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken tot het mengsel iets indikt. Giet het door een zeef, zodat de pitjes er uit zijn, in een kommetje en laat helemaal afkoelen. Mocht je te veel hebben, kun je dit invriezen.

Nog nooit meringue botercrème gemaakt? Lees dan eerst deze post.

Doe de eiwitten en de suiker in een hittebestendige kom en voeg de suiker toe. Zet de kom boven een pan kokend water en verwarm het mengsel al kloppend tot 65℃. Als je geen suikerthermometer hebt kun je ook met je vingers voelen. Als de eiwitten te heet zijn om aan te raken en je geen suikerkristallen meer voelt wanneer je je vingers tegen elkaar wrijft, is het goed.

Schenk de eiwitten in een grote kom of in de kom van je keukenmachine. Klop de eiwitten tot een wit, luchtig schuim. Blijf kloppen tot het schuim is afgekoeld.

Zet de mixer op middelhoge stand en voeg de boter voorzichtig toe, eetlepel voor eetlepel. Wacht steeds met meer boter toevoegen tot de vorige boter volledig is opgenomen. Als alle boter is toegevoegd blijf je nog 1-2 minuten doorkloppen tot je een hele luchtige botercrème hebt. Voeg nu 60 ml van de frambozenpuree toe en klop tot één geheel. Zet opzij tot gebruik.

Witte chocolade cupcakes

 • 2 eieren
 • 1 eidooier
 • 1/2 el vanille extract
 • 70 g zure room
 • 30 ml melk
 • 140 g tarwebloem
 • 150 g kristalsuiker
 • 1/4 tl bakpoeder
 • 1/2 tl baking soda
 • 1/4 tl zout
 • 115 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
 • 50 g witte chocolade, fijngehakt

Verwarm de oven voor op 175℃

Klop de eieren, eidooier, vanille extract, zure room en melk in een kom.

Doe de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda en zout in de kom van een staande mixer. Laat de mixer zachtjes draaien en voeg beetje bij beetje de boter toe. Als alle boter is toegevoegd, voeg je de helft van de natte ingrediënten toe. Mix 30 seconden op hoge snelheid, draai de snelheid terug en voeg de rest van de ingrediënten toe. Mix tot alles één geheel is. Schraap de zijkanten van de kom schoon met een spatel en mix nog een keer kort. Meng met een spatel de fijngehakte chocolade door het beslag.

Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en bak 16 tot 20 minuten in de oven, totdat een cake tester er schoon uitkomt en de cupcakes goudbruin zijn.

Decoreer eventueel met een framboos. Je kunt in dit recept eenvoudig de frambozen vervanger door andere bessen, bijvoorbeeld blauwe bessen.