I don’t know if it’s a typical dutch thing, but we eat poached pears a lot in its season. We use special pears for it, ‘Gieser Wildeman’. I was looking for it, but I think these pears are not used in other parts of the world for poached pears (correct me if I’m wrong!). In Holland we eat this not as a dessert, but as side disch as a vegetable. Often togheter with beef stew and red cabbage. So actually we eat two times dessert. How good is that?

You can not eat this pears raw. This pear is hard as a rock, but will be transformed into a culinary delight by cooking. If you not cook them, they are really grose, believe me.. I tried it ones. I’m one of those people who eats the pears when they are hard. So, this pear looked a little bit like a “normal” pear. I took a bite and said to my boyfriend “there is something really wrong with this pear”! He laughed really hard and told me this was a stewed pear.. I never make that mistake again. Ofcourse you can use other pears for this recipe, but the cooking time will be shorter. Check your pears time to time.

Mostly when we make poached pears as a side dish, we stewe them in red wine and spices (like cinnamon and staranise). I was thinking about a sweet dish and I immediatly thought about ‘cardamom’. I really love cardamom! So instead of red wine, I used white. I thought it would be better in combination with the cardamom and vanilla.

—————

Stoofpeertjes, ik at ze een paar jaar geleden voor het eerst. Stoofpeertjes zijn heerlijk! Mits ze gestoofd zijn. Je kunt ze niet rauw eten. Ze zijn zo hard als steen, en dit zeg ik uit ervaring.. Ik heb ooit geprobeerd om ze rauw te eten en ik kan het niet aanbevelen. Het was niet express. De bewuste stoofpeer leek op een gewone peer. Ik waste de peer en nam een hap. Ik zei tegen mijn vriend “bah, er is echt iets mis met deze peer”. Hij lachte heel hard en vertelde me dat het een stoofpeer was. Deze fout maak ik nooit meer!

Meestal eten we hier in Nederland stoofperen als bijgerecht bij een stoofpot. Vaak worden ze gestoofd in rode wijn en specerijen. Ik wilde deze keer een zoet gerecht maken en de peren stoven in witte wijn. En meteen dacht ik ook aan kardemom. Ik stoofde ze in witte wijn, kardemom en vanille, heerlijk!

Pavlova with vanilla cream and cardamom poached pears

Ingredients

Pavlova
recipe from Call me cupcake

 • 4 large egg whites
 • 180 g granulated sugar
 • 1 tsp corn starch
 • 1 tsp white wine vinegar
 • 450 ml heavy whipping cream
 • 1 tbsp powdered sugar
 • 1/2 vanilla bean

Poached pears

 • 500 ml dry white wine
 • 1 1/2 tbsp lemon juice
 • 150 g caster sugar
 • 15 cardamom pods, lightly crushed
 • 1/2 tbsp saffron threads
 • 1/2 vanilla bean
 • pinch of salt
 • 4 pears, peeled but with stalk

Instructions

  Meringue
 1. Preheat oven to 175℃ (350F). Prepare a baking sheet with baking paper.
 2. Whip egg whites until foamy. Add the sugar, a little at a time, while continuing to whip. When mixture is stiff and glossy, add corn starch and white wine vinegar and stir until incorporated.
 3. Divide the mixture in half. Put two large dollops on the baking sheet and spread the mixture out with a spoon or an offset spatula. Keep some space between as they float out a bit when baked.
 4. Put the baking sheet in the lower part of the oven and reduce the temperature to 125℃ (260F). Bake for about 1 hour 15 minutes to 1 hour 30 minutes. Start checking at 1 hour. The meringue is ready when you can lift the meringue a little bit and the baking paper is not sticking at the meringue. Turn off the oven leaving the meringue to cool completely, preferably over night.

Poached pears

 1. To poach the pears: Slice of the bottom of the pears so they stay straight in the pan.
 2. In a large pan, combine the wine, lemon juice, sugar, cardamom pods, salt and saffron. Scrape the seeds out of the vanilla bean and add seeds and bean to the pan. Bring the mixture to a boil and stir to dissolve the sugar.
 3. Reduce the heat and put the pears carefully in the pan with the stalk up. Let simmer on low heat for about two hours until the pears are soft and the sauce is reduced. Turn once in a while to get an even colour. Turn of the heat and let cool.

Assembly

 1. Whip cream with the sugar and the seeds of the vanilla bean until soft peaks.
 2. Cut one poached pear in small cubes.
 3. Put the first meringue layer on a serving platter. Spread whipped cream on top and top with the poached pear cubes. Add the next layer and spread whipped cream again. Put two whole poached pears on top. Serve immediately

—————————

 

 Pavlova met vanille slagroom en kardemom stoofpeertjes

 

Ingrediënten

Pavlova

 • 4 grote eiwitten
 • 180 g suiker
 • 1 tl maïzena
 • 1 tl witte wijnazijn
 • 450 ml slagroom
 • 1 el poedersuiker
 • 1/2 vanillestokje

Stoofpeertjes

 • 500 ml droge witte wijn
 • 1 1/2 el citroensap
 • 150 g kristalsuiker
 • 15 kardemom peulen
 • 1/2 el saffraan
 • 1/2 vanille stokje
 • snufje zout
 • 4 stoofperen, geschild maar met steeltje

 

Bereiding

  Meringue
 1. Verwarm de oven voor op 175℃. Leg bakpapier op een bakplaat.
 2. Klop de eiwitten in een keukenmachine of met een handmixer schuimig. Voeg de suiker beetje bij beetje toe terwijl je klopt. Klop tot het mengsel stijf en glanzend is. Voeg nu de maïzena en azijn toe en klop nog even kort.
 3. Verdeel het mensel in tweeën. Schep beide helften op de bakplaat en maak er met een lepel twee grote ronde schijven van. Zorg ervoor dat er een paar centimeter ruimte tussen beide helften zit.
 4. Zet de bakplaat in de onderste helft van de oven en draai de temperatuur terug naar 125℃. Bak de meringue 1 uur en 15 minuten tot 1 uur en 30 minuten, maar begin al met controleren na 1 uur. De meringue is klaar als je deze een klein beetje op kan tillen en het bakpapier dan niet meer plakt aan de meringue. Zet de oven uit en laat de meringue in de oven liggen om af te koelen, het liefst de hele nacht. 

Stoofpeertjes

 1. Snijd de bodem van de peren zodat ze rechtop blijven staan in de pan. 
 2. Schraap de zaadjes uit het vanille stokje en doe de zaadjes, het stokje en de rest van de ingrediënten, behalve de peren, in een grote pan. Breng alles aan de kook en roer zodat de suiker oplost.
 3. Zet het vuur laag en zet de peren voorzichtig in de pan. Laat zachtjes koken voor ongeveer twee uur tot de peren zacht zijn en de saus wat is ingekoookt. Draai de peren af en toe zodat alle kanten mooi kleuren. Zet het vuur af en laat volledig afkoelen.

Samenstellen

 1. Klop de slagroom met de poedersuiker en de zaadjes van het vanillestokje tot deze stijf is.
 2. Snijd één stoofpeer in kleine stukjes.
 3. Leg de eerste laag meringue op een schaal. Verspreid wat slagroom over de meringue en leg de blokjes peer er op. Leg de volgende laag meringue er op en verspreid de rest van de slagroom. Zet 2 stoofpeertjes op de Pavlova. Serveer meteen