These chocolate kisses are based on the chocolate kisses you can buy here in the stores. There was a lot to do about the name of this kisses a few years ago. First they were called ‘niggerkisses’ because when you eat them your mouth is full of chocolate (try out yourself, it is really true! I can’t eat those things and not be covered in chocolate myself). And when you kiss somebody you see a brown mark of lips. So that’s why someone begin 20th century thought ‘we should call these pastries niggerkisses!’. A few years ago someone thought ‘that is racism! You can’t call those cute, sweet little things like that! We have to find another name! So now they are in the store as ‘kisses’. I call them chocolate kisses, I think that is a better name. 

Anyway, when I buy a box of these chocolate kisses I eat the whole box myself. I love the combination of the foam and the chocolate with a tiny waffle. I personal think that the waffle should be thicker and have more crunch. So, why not make these myself? I first thought it would be very hard to make these, but it turned out to be a lot of fun! I loved to make the foam (I did not like waiting for 2(!) hours).

These kisses are super photogenic! Natural beauties. Even without the chocolate they are pretty. No make-up needed! So, my excuses for the many photos, but I just couldn’t choose!

———————

Deze chocoladezoenen zijn gebaseerd op de zoenen die je in de winkel kunt kopen. Een paar jaar geleden was er veel te doen over de naam van deze zoenen en eerlijk gezegd weet ik nog niet goed hoe ik ze moet noemen. In het begin van de 20ste eeuw bedacht iemand dat wanneer je deze chocolade zoenen eet, je mond vol zit met chocolade en wanneer je dan iemand een kus geeft krijg je een bruine afdruk. Een bruine zoen, een neger zoen. Om eerlijk te zijn klopt dat wel, want als ik deze dingen eet (zelfgemaakt of uit de winkel) zit ik helemaal onder de chocolade!

Als ik een doos met chocolade zoenen koop, kan ik zo de hele doos leeg eten. Ik vind de combinatie van het schuim, de chocolade en het wafeltje heerlijk! Ik vind eigenlijk dat de wafel dikker en knapperiger moet zijn, dus waarom zou ik ze zelf neit proberen te maken? Ik dacht eerst dat het mega moeilijk zou zijn, maar het viel best mee en het was super leuk om te doen. Het was heerlijk om het schuim te maken en te zien hoe dik en luchtig het werd (het wachten, 2(!) uur was iets minder..). En het allerleukste was het dippen in de chocolade. Ik was zelf een chocolade meisje geworden, want alles zat onder. Gelukkig dat ik van chocolade houd…

Deze zoentjes zijn ook mega fotogeniek! Zelfs zonder de chocolade waren ze mooi. Natuurlijke schoonheden, niet eens make-up nodig! Mijn excuses voor de vele foto’s, maar ik kon gewoon niet kiezen!

Chocolate kisses

makes 12

Ingredients

Shortbread

  • 1/4 tsp salt
  • 7 g baking powder
  • 90 g caster sugar
  • 125 g all-purpose flour
  • 90 g unsalted butter, room temperature
  • 45 g egg yolk (about 3 eggs, use the eggwhites for the foam)

Vanilla foam

recipe from Maja Vase

  • 75 g sugar
  • 40 g glucose syrup
  • 30 ml water
  • seeds of 1/2 vanilla bean
  • 50 g egg whites (from 2 eggs)
  • 1 tbsp sugar

Chocolate coating

  • 100 g dark chocolate
  • 100 g milk chocolate
  1. Cream together butter and sugar with the paddle attachment of your electric mixer, or an electric handheld whisk. Add the egg yolks bit by bit until fully incorporated.
  2. Add flour, baking powder and salt and mix until a dough is formed. Cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes.
  3. Preheat the oven at 180℃(356F).
  4. On a piece of lightly floured baking paper, roll out the dough to a tickness of 1 cm. Bake in the center for 10 minutes.
  5. Remove the tray from the oven, use a round 5 cm cookie cutter and cut out rounds in the dough. Place back in the oven for a further 10 minutes or until a golden brown colour. Cut the same rounds again and leave to cool.
  6. While you are waiting you can eat the crumbs, but leave some for decoration. Tip: it is sooo nice when its warm!
  7. Bring sugar, glucose syrup, water and vanilla seeds to a boil in a small pot and let it boil until is has a temperature of 118 ℃ (244 F).
  8. Whip egg whites until foamy and add one tablespoon sugar. Whip until stiff.
  9. Keep whipping and pour the hot sugar in a thin beam into the egg whites. Whip until the foam is cool and firm.
  10. Put the vanilla foam in a piping bag fitted with a round tip and pipe swirl on top of each cookie.
  11. Let the foam rest at room temperature for two hours.
  12. Melt and temper the chocolate. Dip the kisses into the tempered chocolate and sprinkle a little bit cookie crum over it. 
  13. Store the kisses in the fridge until serving. 

———————–

Chocolade zoenen
voor 12 zoenen

Ingrediënten

Shortbread

  • 1/4 tl zout
  • 7g bakpoeder
  • 90g kristalsuiker
  • 125g patentbloem
  • 90g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 45g eidooiers (van ongeveer 3 eieren, bewaar de rest voor het vanille schuim)

Vanille schuim

  • 75g kristalsuiker
  • 40g glucosestroop
  • 30ml water
  • zaadjes van 1/2 vanillestokje
  • 50g eiwit (van 2 eieren)
  • 1 el suiker

Chocolade glazuur

  • 100g pure chocolade
  • 100g melk chocolade
  1. Mix de boter en suiker met de platte deeghaak van je keukenmachine of met een handmixer tot een romig mengsel. Voeg de eidooiers beetje bij beetje toe tot ze volledig opgenomen zijn.
  2. Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe en mix tot er een deeg gevormd is. Pak het deeg in plasticfolie in en leg minimaal 30 minuten in de koelkast om te rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 180℃.
  4. Leg het deeg op licht bebloemd bakpapier rol het deeg uit tot een dikte van 1 cm. Bak 10 minuten in het midden van oven.
  5. Haal de bakplaat uit de oven en steek rondjes van ongeveer 5 cm uit in het deeg. Laat het deeg gewoon liggen. Plaats de bakplaat terug in de oven voor nog eens 10 minuten, of tot het deeg goudbruin van kleur is. Steek de rondjes opnieuw uit en laat afkoelen.
  6. Tijdens het wachten kun je het overige deeg natuurlijk lekker op eten, maar laat wat kruimels over voor de decoratie.
  7. Breng de suiker, glucosesiroop, water en vanille zaadjes aan de kook in een klein pannetje. Laat koken tot een temperatuur van 118℃.
  8. Klop intussen de eiwitten. Klop ze schuimig en voeg dan de suiker toe. Klop tot de eiwitten stijf zijn.
  9. Blijf kloppen en giet de hete suiker in een dunne straal bij de eiwitten. Klop tot de eiwitten afgekoeld zijn en het schuim heel stevig is.
  10. Doe het schuim in een spuitzak met een rond mondje en spuit een torentje schuim op ieder koekje.
  11. Laat het schuim 2 uur op kamertemperatuur rusten.
  12. Wanneer de 2 uur om zijn kun je de chocolade gaan tempereren. Zie hier een handige tutorial!
  13. Dip de zoenen in de getempereerde chocolade en strooi er wat koekkruimels over. Zet in de koelkast tot gebruik.