It’s almost christmas! And what is more Christmas like than a bundt cake? I wanted to make something different. You sometimes need to be original, right? So instead of a bundt cake, I made a bundt brioche bread.

I think it’s fantastic how everyone will find their way to the kitchen at Christmas. You can buy delicious and fresh foods everywhere and people are taking their time to cook and eat. I wish it was always like this. I really love food and spend a lot of time in the kitchen, but unfortunately not everyone appreciates that as I do.

With all special occasions, like Easter and Christmas, we always eat a special sweet bread at my parents in law. My boyfriend loves it and claimes almost the whole bread for himself. We eat it with (good) butter and powdered sugar. Delicious! When someone loves to eat something, I always want to make it myself. And I will try untill it works. It was hard to find a good recipe for this bread. But finally I found a recipe that works.  I think I have to make this bread a lot, and not only with special occasions.

I found the recipe for Kouglof and it looked a lot like the sweet bread we eat at my parents in law. Kouglof, also spelled gougelhog, kougelhof, gugelhupf, kugelhof, kugelhoph or kufelhopf (dizzy yet?), is an brioche, usually harnished with almonds and raisins. I choose to not bake it with almonds, but only with raisins. I wanted it to taste like the bread my boyfriend loves.

The recipe takes a while to rest (first 5 hours to one night in the fridge and  3-4 hours before baking), but it’s worth it! You have to eat it at the same day or the day after, but after that the bread is a little bit dry. You can also freeze it on the day you’ve made it.

Eat it with a lot of butter and powdered sugar. Some honey or good cheese is nice too!

 

Het is bijna kerst! En wat is er meer kerst dan een traditioneel kerstbrood en een tulband? Ik wilde eens wat anders maken, dus een tulband en kerstbrood in één. Soms moet je je onderscheiden.

Ik vind het heerlijk hoe met kerst iedereen ineens zijn weg naar de keuken vind. Je kunt overal de heerlijkste ingrediënten kopen en mensen nemen ook echt de tijd om te koken en te eten. Ik zou willen dat het altijd zo was. Ik ben gek op eten en spendeer bijna iedere vrije minuut in de keuken. Helaas deelt niet iedereen die passie.

Met alle speciale gelegenheden, zoals Pasen en Kerst, eten we altijd een zoet brood bij mijn schoonouders. Mijn vriend is er gek op en claimt bijna het hele brood voor hemzelf. We eten het alleen met goede roomboter en poedersuiker. Heerlijk! Wanneer iemand dol op iets is, probeer ik het altijd zelf te maken. Ik blijf proberen tot het lukt. Het was lastig om een goed recept voor dit brood te vinden, maar ik heb het uiteindelijk gevonden. Ik denk dat ik dit brood veel vaker ga maken en niet alleen met speciale gelegenheden ..

Ik kwam het recept voor ‘Kouglof’ brood tegen en het leek veel op het brood wat we altijd bij mijn ouders aten.  Kouglof is ook bekend als: gougelhog, kougelhof, gugelhupf, kugelhof, kugelhoph or kufelhopf (ben je al duizelig?). Het is een brioche brood wat vaak gebakken wordt met amandelen en rozijnen. Ik heb de amandelen weggelaten, want ik wilde dat het leek op het brood waar mijn vriend zo dol op is.

Het duurt best een tijd om dit brood te maken, het deeg moet namelijk in totaal 9 uur rusten (eerst 5 uur of een hele nacht en daarna nog eens 3-4 uur voor het bakken), maar het is het waard. Je kunt het het beste op dezelfde dag eten of de dag erna. Na een dag is het brood helaas wat droog.

Eet het lekker met boter en poedersuiker. Met honing en kaas is het ook heel lekker!

Kouglof bread

for 1 large or 2 smaller bundt breads

 

Ingredients

 • 225 g raisins
 • 500 g all purpose flour
 • 15 g fresh yeast (or 5 g dried yeast)
 • 65 g fine granulated sugar
 • 15 g honey
 • 10 g salt
 • 1 tsp cinnamon
 • 1/4 tsp cardamom
 • 100 g eggs (about 2 eggs)
 • 220 ml milk
 • 175 g soft unsalted butter

Syrup

 • 35 g sugar
 • 3 tbsp water
 • Powdered sugar for garnish

 Instructions

Preperation

Place the raisins in a small bowl and cover with cold water. Let stand for 1 day

Brioche bread

 1. Pour the milk into a saucepan and heat to 37℃ (98,5 ℉). Pour a little bit of the milk over the yeast and stir until yeast is dissolved. Add the rest of the milk and set aside. 
 2. Put flour, sugar, honey and salt in the bowl of a stand mixer fitted with the dough hook. Mix until combined. Add milk and eggs and mix for 1 minute. 
 3. Add butter and mix 10 minutes or until smooth and elastic. It must be released from the bowl. The dough shoudn’t be too sticky. If it is sticky, knead a little bit longer.
 4. Add the drained raisins en mix short.
 5. Put the dough in a greased bowl and cover with plastic foil. Put the bowl into the fridge for 5 hours (or a whole night), until the dough is doubled in size.
 6. Make a ball from the dough (or 2 balls if you make smaller breads). Don’t knead too much. Put the doughbal into the prepared pan and push a little bit. Let rise for 3-4 hours on a warm place.
 7. Preaheat oven to 170 ℃ (338 ℉).
 8. Bake for 50 minutes (for a large bundt pan) or 35 minutes for 2 small bundt pans.

Syrup

 1. Prepare the syrup by combining sugar and water in a saucepan. Let the mixture come to a boil and simmer until sugar has melted. Set aside to cool.
 2. Let the breads cool inside the pans for 10 minutes. Invert it to a wire rack and use a clean pastry brush to brush the Kouglof woith the syrup. Let cool completely and sprinkle with powdered sugar.

 

 

——————–

Kouglof brood
voor 2 kleine of 1 groot brood

 

Ingrediënten

Tulband

 • 225 g rozijnen
 • 500 g patentbloem
 • 15 g verse gist (of 5 gram gedroogde gist)
 • 65 g fijne kristalsuiker
 • 15 g honing
 • 10 g zout
 • 1 tl kaneel
 • 1/4 tl kardamom
 • 100 g eieren (ongeveer 2 eieren)
 • 220 ml melk
 • 175 g zachte ongezouten boter

Siroop

 • 35 g suiker
 • 3 el water
 • poedersuiker om te bestrooien

 

Voorbereiding

Week de rozijnen 1 dag in water, laat ze uitlekken.

 Brood

 1. Verwarm de melk tot deze handwarm is. Los de gist op in de melk en laat staan tot er kleine belletjes aan de oppervlakte verschijnen.
 2. Doe de bloem, suiker, honing en het zout in de kom van de keukenmachine met deeghaak. Meng alles kort en voeg dan de melk en de eieren toe. Kneed tot alles goed gemengd is en voeg vervolgens de boter toe.
 3. Kneed ongeveer 10 minuten, tot er een glad en elastisch deeg ontstaat dat loslaat van de kom. Het deeg blijft een beetje plakkerig, maar als het echt aan je vingers kleeft moet je nog even doorkneden. 
 4. Voeg de uitgelekte rozijnen toe en mix kort.
 5. Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met plasticfolie. Zet 5 uur tot een hele nacht in de koelkast, tot het deeg verdubbeld is.
 6. Verdeel het deeg in tweeën en maak er een bal van. Kneed niet te veel. Leg de deegballen in de vormen. Druk ze licht an en laat 3-4 uur rijzen in een warme ruimte.
 7. Verwarm de oven voor op 170 ℃. Bak de tulbanden 40-50 minuten in de oven.

 

Siroop

 1. Maak de siroop als de tulbanden in de oven staan. Meng de suiker en het water in een klein pannetje. Breng aan de kook en laat koken tot de suiker is gesmolten. Zet opzij om af te koelen.
 2. Als je de tulbanden uit de oven haalt, laat je deze eerst 10 minuten afkoelen in de bakvorm. Stort ze op een taartrooster en smeer met een kwastje in met de suikersiroop. Laat helemaal afkoelen en bestrooi vervolgens royaal met poedersuiker.