Last week I bought a lot of oranges. They were looking so good at the grocery store that I became a little greedy and came home with 6 kg oranges (and I was hungry, never shop when you’re hungry!). I really love to eat them and make juice, but after one week there were still a lot of oranges staring at me and screaming ‘do something with us!’. So I had to think about something with the oranges in the main rol.

We don’t eat dessert every night. Mostly there is a sweet leftover, like cake or pie, that we eat after dinner. But this time there was nothing left. Maybe I could make a “real” dessert? That’s when the idea of an orange panna cotta came into my head. A creamy panna cotta with a spice syrup, wouldn’t that be nice?

While I was making the syrup, I was drinking my favorite tea Earl Grey. I added some Earl Grey leaves to the syrup and it turned out to be delicious. Maybe it’s a little crazy, but the flavours work really good!

—————————-

Vorige week heb ik heel veel sinaasappels gekocht. Ze zagen er zo lekker uit (en ik had honger, en ga nooit winkelen met honger..) dat ik een beetje hebberig werd en thuis kwam met 6 kg sinaasappels. Ik vind ze super lekker om te eten en om er sap van te maken, maar na een week lagen er nog steeds een hoop sinaasappels naar me te staren en ze riepen ‘doe iets met ons!’. Dus er zat niks anders op dan iets lekkers te maken met sinaasappels in de hoofdrol.

We eten bijna nooit een toetje. Meestal is er wel iets zoets over, zoals cake of taart, dat we dan eten. Maar deze keer was er niks over. Misschien kon ik eens een “echt” toetje maken? Ineens kwam het idee van een sinaasappel panna cotta in mijn hoofd. Een romige panna cotta met een kruidige siroop, zou dat niet lekker zijn?

Toen ik de siroop aan het maken was, was ik mijn favoriete thee aan het drinken; Earl Grey. Ik voegde wat theeblaadjes aan de siroop toe en liet het trekken. Het was super lekker! Misschien klinkt het gek, maar de smaken werken heel goed samen.

Orange panna cotta with earl grey syrup
6-8 servings

 

Ingredients

Orange panna cotta

 • 360 ml (1 1/2 cups) double cream
 • 120 ml (1/2 cup) whole milk
 • 50 g (1/4 cup) granulated sugar
 • seeds from 1/2 vanilla bean
 • 1 tbsp unflavoured gelatine (1 envelope)
 • 180 ml (3/4 cup) fresh orange juice

Syrup

 • 100 ml (1/3 cup + 1 1/2 tbsp) water
 • 90 g (1/3 cup  + 1 1/2 tbsp) granulated sugar
 • 3 cardamom pods
 • 2 tsp earl grey leaves
 • peel and juice from 1/2 orange
 • Halve bulbs silicone mold (you can serve the panna cotta in small dessert glasses or bowls too)

Instructions

Panna cotta

 1. Soften the gelatine according to the instructions on the envelope. In a small saucepan, whisk together the cream, milk, sugar, orange juice and vanilla. Gently heat the mixture over medium heat, stirring, until hot to the touch and the sugar has dissolved. Do not let boil. Remove from the heat and whisk in the softened gelatin until it has fully dissolved. Put the panna cotta through a fine mesh sieve into a small bowl.
 2. Half fill a large bowl with ice and add a little water. Place the bowl with panna cotta in the large bowl so that it rests on top of the ice. Allow the panna cotta to cool, whisking gently (so you don’t introduce air bubbles) now and then, until thickened slightly, about 15 minutes. Divide the panna cotta evenly in the silicone mold. Refrigerate until fully set, about 2 – 3 hours.
 3. While the panna cotta is setting, make the syrup.

Syrup

 1. Combine water, sugar, cardamom pods, earl grey leaves and the peel and juice from 1/2 orange in a small saucepan. Let come to a boil, then simmer for 6-8 minutes, swirling the pan every now and then, untul syrup is slightly thickened. Set aside until serving.
 2. Place the panna cotta on a plate just before serving. Serve with the syrup.

—————————

 

Sinaasappel panna cotta met earl grey siroop
6-8 porties

Ingredienten

Sinaasappel panna cotta

 • 360 ml slagroom
 • 120 ml volle melk
 • 50 g kristalsuiker
 • zaadjes van 1/2 vanille stokje
 • 1 el gelatine poeder of 2 gelatine blaadjes
 • 180 ml verse sinaasappelsap

Syrup

 • 100 ml water
 • 90 g kristalsuiker
 • 3 kardemom peulen
 • 2 tl earl grey theeblaadjes
 • Schil en sap van 1/2 sinaasappel
 • Siliconen mat met halve bollen (als je deze niet hebt kun je de panna cotta ook in dessert glazen of kommetjes serveren.

Bereiding

Panna cotta

 1. Maak de gelatine zacht zoals omschreven op de verpakking. Klop de slagroom, melk, suiker, sinaasappelsap en vanille in een klein pannetje door elkaar. Zet op een laag vuur en roer tot de panna cotta erg heet aanvoelt als je voelt met je vinger en de suiker is opgelost. De panna cotta mag niet koken! Haal van het vuur en roer de gelatine erdoor heen. Giet de panna cotta door een fijne zeeg in een kleine kom.
 2. Vul een grote kom tot de helft met ijs en voeg een beetje water toe. Zet de kom met panna cotta op het ijs. Laat de panna cotta afkoelen en roer af en toe (niet te veel, want er mogen geen luchtbelletjes in komen). Dit duurt ongeveer 15 minuten. Verdeel de panna cotta over de vormpjes en zet in de koelkast tot deze opgesteven is (2-3 uur).
 3. Terwijl de panna cotta afkoelt kun je de siroop maken.

Syrup

 1. Doe water, suiker, kardemom peulen, theeblaadjes en de geraspte schil en sap van de sinaasappel in een klein pannetje. Breng aan de cook en laat zachtjes sudderen voor 6-8 minuten, of tot de siroop een beetje dikker is geworden. Beweeg de pan af en toe een beetje.
 2. Serveer zodra de panna cotta opgesteven is met een beetje siroop.