I know it’s a really classic pie and that there are 1000 different recipes, so it’s not really original. But this is my favorite pie. If I make meringue, I have to make more than I need because I eat it straight out of the bowl. This is the only pie I make just for myself. I don’t do it often, but if I do I make this. This pie crust is so delicious that you can eat it whitout anything in it. I hope I’ve convinced you. If not, it’s okay, you just don’t know what you will miss! 

I think lemon meringue is a bit of a summer dish. It’s refreshing and this pie reminds me of the sun. But with the powdered sugar, it looks a bit like  a snowy sun. I miss the sun. I don’t like the moody days. The cold is fine, but I want snow and sun. That combination is rare in the Netherlands, unfortunately. Sometimes I become a little moody myself when it’s grey and moody outside. When I’m moody, I bake. Baking is the best therapy ever! Just knead with my hands and create something beautiful. It’s so amazing how you can make beautiful things with not many ingrediënts. Baking is magic in my eyes.

 

When I think of snow, I think of Norway and Lapland. Both countries are on my bucket list. I would love to go there around this time! I only have to convince someone to go with me, because it’s very very cold..

I love to see more of the world, there are so many beautiful places that are close and that I haven’t see yet. This summer we’re going to Scotand. I think it’s an amazing country with beautiful nature. Do you have any tips? Just contact me, I love to hear them!

 

 

———————–

 

 

Ik weet dat dit een hele klassieke taart is en dat er meer dan 1000 recepten zijn, dus echt origineel is het niet. Maar dit is mijn favoriete taart. Als ik meringue maak, moet ik altijd meer maken omdat ik het recht uit de kom eet terwijl ik aan het bakken ben. Dit is één van de weinige taarten die ik echt voor mezelf zou maken. Ik doe het niet vaak, maar als ik het doe maak ik deze. De taartkorst is zo lekker dat je deze zelfs kunt eten zonder iets er in. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen overtuigen. Zo niet, geen probleem. Je weet niet wat je mist.

 

Eigenlijk vind ik dit een beetje een zomer taart. Het is verfrissend en deze taart doet me aan de zon denken. Maar met de poedersuiker, lijkt het ook wel een beetje op een besneeuwde zon. Ik mis de zon. Ik houd niet van de sombere en donkere dagen. De kou vind ik prima, maar ik wil de zon. De zon en de sneeuw. Soms word ik zelfs een beetje somber van de donkere dagen. Als ik somber ben, ga ik bakken. Bakken is de beste therapie die er is! Heerlijk, deeg kneden met mijn handen en iets prachtigs creëeren. Ik vind het fantastisch hoe je prachtige dingen kunt maken, met weinig ingrediënten. Bakken is magie, in mijn ogen.

 

Als ik aan de sneeuw denk, denk ik aan Noorwegen en Lapland. Beide landen staan op mijn bucketlist. Ik zou het fantastisch vinden om daar rond deze tijd naar toe te gaan. Ik moet alleen nog iemand overtuigen om met me mee te gaan, want het is er ontzettend koud rond deze tijd.

 

Ik zou zo graag meer van de wereld willen zien. Er zijn zo veel prachtige plekken die niet eens heel ver weg zijn. Deze zomer gaan we naar Schotland. Ik heb er zo veel zin in. Volgens mij is het een prachtig land met prachtige natuur. Heeft iemand tips? Ze zijn welkom!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I wonder if the snow loves the trees and fields, that it kisses them so gently? And then it covers them up snug, you know, with a white quilt; and perhaps it says, “Go to sleep, darlings, till the summer comes again.”

Lewis Carrol

 

 

Lemon meringue pies
for 8 small pies (⌀ 10 cm)

 

Ingredients

Pate sucrée

 • 150 g unsalted butter, room temperature
 • 110 g icing sugar
 • 1 g salt
 • 1 egg
 • 250 g all purpose flour
 • 20 g cornstarch

Lemon curd
recipe from Linda Lomelino

 • 160 g granulated sugar
 • 6 egg yolks (use the whites for the meringue)
 • zest of 2 lemons
 • 100 ml lemon juice (from about 2 lemons)
 • 100 g cold, unsalted butter, in cubes

 

Meringue

 • 4 egg whites
 • 180 g granulated sugar

 

 

Instructions

 

Paté sucrée

 1. In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment, cream the butter until light and fluffy. Add the icing sugar and beat together. Scrape down the sides and the bottom of the bowl and add the egg and salt. Mix until combined.
 2. Sift the flour and cornstarch together. Add slowly to the butter mixture until just incorporated.
 3. Remove from the mixer, shape into a flat disc, wrap in plastic wrap and refrigerate for at least 2 hours, or preferably overnight.
 4. Take out your disk of dough and let it warm up for 5 minutes so it is easier to roll out. Lightly dust a work surface with flour. Roll out the dough to about 3 mm and line your tart tins. Refrigerate the dough for 30 minutes and preheat the oven to 175 ℃ (350 ℉).
 5. Cruple up a piece of parchment paper and then smooth it back out again. Place in your tart tins and fill with dried beans, rice or pie weights. Make sure to press it into the corners of the tarts.
 6. Blind bake the tart shells for 15 minutes, then remove the parchment and beans/rice/weights and bake for a further 8-10 minutes, until the pastry is golden brown.

 

 

Lemon curd

 1. In a small saucepan, whisk eggs, sugar, lemon zest and  juice together. Put on medium heat and keep stirring until the mixture becomes thick, which should take about 5 minutes.
 2. Remove from heat and whisk in the butter until melted. Put through a sieve in a clean, dry jar and let cool in the fridge.

 

Meringue

 1.  Pour egg whites and sugar in a clean and heatproof bowl. Put the bowl over a saucepan with simmering water. The simmering water should not be touching the bowl.
 2. Whisk the sugar and eggs constantly with a whisk until the mixture reaches about 65℃ (about 140-150F). If you don’t have a sugar thermometer, just rub some mixture between your fingers. If you don’t feel any sugar crystals and it’s hot to the touch, it’s ready.
 3. Remove the bowl from the heat, beat until white, fluffy and cool to the touch with a stand- or electric mixer.

 

—————————————

 

Lemon meringue taartjes

voor 8 kleine taartjes (⌀10 cm)

 

Ingrediënten

Pate sucrée

 • 150 g ongezouten boter, kamertemperatuur
 • 110 g poedersuiker
 • 1 g zout
 • 1 ei
 • 250 g bloem
 • 20 g maïzena

 

Lemon curd

 • 160 g kristlsuiker
 • 6 eidooiers (bewaar de eiwitten voor de meringue)
 • geraspte schil van 2 citroenen
 • 100 ml citroensap (circa 2 citroenen)
 • 100 g koude ongezouten boter, in blokjes

Meringue

 • 4 eiwitten
 • 180 g kristalsuiker

 

 

 

Bereiding

 Taartdeeg

 1. Vet je taartvormpjes in en bestuif met bloem.
 2. Klop de boter tot deze licht en luchtig is. Als je een staande mixer hebt, doe dit dan met de platte deeghaak. Het kan ook gewoon met een handmixer. Voeg de poedersuiker toe en klop door de boter. Voeg het ei en zout toe en mix tot een geheel.
 3. Zeef de bloem en maïzena boven de kom en mix kort, tot een geheel.
 4. Maak een platte schijf van het deeg en wikkel in plastic folie. Leg minimaal 2 uur (of liever een nacht) in de koelkast.
 5. Haal het deeg uit de koelkast en laat 5 minuten liggen, zodat het makkelijker uit te rollen is. Bebloem je werkblad en rol het deeg uit tot 3 mm dik. Doe het deeg in de taartvormpjes en druk goed aan. Zet de vormpjes in de koelkast voor 30 minuten en verwarm intussen de oven voor op 175 ℃.
 6. Verfrommel stukjes bakpapier die iets groter zijn dan je vormpjes en strijk deze weer glad. Leg deze op je deeg en vul met gedroogde bonen, droge rijst of blindbakbonen.
 7. Bak de taartschelpen 15 minuten. Na de 15 minuten haal je het bakpapier met de bonen/rijst uit de vorm en daarna bak je ze nog 8-10 minuten (of tot ze goudbruin van kleur zijn). Laat afkoelen voordat je de korst uit de vorm haalt. 

 

Lemon curd

 1. Klop de suiker, eidooiers, citroenrasp en het sap in een pan en verwarm alles op middelhoog vuur. Blijf roeren tot de curd indikt.  Laat de crème niet koken, anders stollen de eieren.
 2. Haal de curd van het vuur en roer de boter erdoor. Zeef het mengsel, schenk het in een pot en laat afkoelen. Zet in de koelkast tot de lemon curd koud is.

Meringe

 

 1. Meng de 4 eiwitten met de suiker in een metalen kom (of een kom geschikt voor au-bain-marie en zet deze op een pan met kokend water. Blijf kloppen tot de eiwitten 65ºC zijn of , wanneer je geen thermometer hebt, je geen suikerkristallen meer voelt met je vingers. Het moet bijna te warm zijn om aan te raken. Pas op dat je het niet te warm laat worden, anders stollen de eiwitten!
 2. Giet het mengsel in de kom van een staande mixer met garde of in een andere kom en start meteen met mixen. Mix tot de kom niet meer heet aanvoelt en je een stevige meringue hebt. Dit kan soms wel 10 minuten duren.
 3. Doe de meringue in een spuitzak en spuit toefjes op ieder taartje. Je kunt ook met een lepel een hoopje op een taartje scheppen en wat “bewerken” met de bolle kant van de lepel. Ga er lichtjes met de brander over en je taartjes zijn klaar. Bewaar ze in de koelkast als ze niet meteen gegeten worden. De meringue is het lekkerst en stevigst op de dag zelf.