I don’t know if the joke excist in English, but in the Netherlands we had a joke about a rabbit and the baker. I told the joke many times when I was little (20 years ago) and the joke isn’t funny anymore, because carrot cake is something that’s really popular in these days. I think that so much years ago nobody had heard about carrot cake. But I will tell you the joke anyway:

It all started with a bunny at the bakery asking for carrot cake. The baker said he didn’t have any. The next day the bunny came again and asked for the same thing, the answer was still the same. Three days in a row the bunny came to the bakery and asked for carrot cake. After the third day the baker was thinking ‘maybe I should make some carrot cake for the bunny’. So the baker made a carrot cake. The fourth day the bunny comes at the bakery and the baker said ‘look, I have carrot cake!’ The bunny answered ‘dirty, isn’t it?!’

Since I started this blog, I see food and recipes everywhere. There were leftover carrots in my fridge and I was thinking ‘maybe I can make a carrot cake?’ But I really wanted something different, because carrot cake is something everybody knows. Could I make a pie that tastes like carrot cake? Oh maybe I can make carrot curd! And that’s how this tart is born. It was a bit of a crazy idea to make carrot curd and I first made the curd before I made the pie shell. I was a bit doubtful about the curd. When I took a first bite, I was suprised. It was still a bit strange, but crazy tasty! For some extra flavour I made a pie shell with browned sugar and pecans and a cream cheese frosting on top. I topped it of with some shaved coconut and here is the tart!

——————-

Kennen jullie de mop nog van het konijn bij de bakker? Om even jullie geheugen op te frissen, de mop gaat zo:

Er komt een konijn bij de bakker en vraagt: ‘Bakker, heeft u ook worteltjestaart?’ ‘Nee, het spijt me,’ zegt de bakker, ‘worteltjestaart heb ik niet.’ De volgende dag komt het konijn weer langs en vraagt: ‘Bakker, heeft u worteltjestaart?’ ‘Nee,’ zegt de bakker, ‘worteltjestaart heb ik niet.’ Elke dag komt het konijn om worteltjestaart zeuren, en de bakker wordt het zo zat dat hij een worteltjestaart bakt. Als de volgende dag het konijn weer langskomt, vraagt ‘ie: ‘Bakker, heeft u worteltjestaart?’ ‘Ja,’ zegt de bakker. Zegt het konijn: ‘Vies hé?’

De mop is natuurlijk nu niet meer zo grappig. Er wordt steeds vaker wortel gebruikt in zoete gerechten en een heel bekend voorbeeld hiervan is natuurlijk de “carrot cake”. Ik ben er dol op! Toch wilde ik eens een variatie maken op deze populaire cake, maar hoe? Ineens kreeg ik een idee. Waarom kun je geen curd maken van wortel? Zo ontstond het idee voor deze heerlijke taartjes. Samen met sinaasappelsap werd de curd heerlijk. De bodem maakte ik met pecannoten en natuurlijk hoort er een topping van roomkaas bij! Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze taartjes vinden. Mijn mening is dat als je het met je ogen dicht proeft, je qua smaken het verschil amper proeft met carrotcake. Laat in een reactie weten als jullie het geprobeerd hebben 🙂

Carrot pie
makes 10 small tartlets

Ingredients

Carrot curd

 • 1 cup finely grated carrot (you need 1/4 cup carrot juice)
 • 3 large egg yolks
 • 1/4 cup fresh orange juice
 • 1 tbsp finely minced orange zest
 • 2 tbsp sugar
 • 4 tbsp very cold unsalted butter, cut into cubes
 • pinch of salt

Crust
recipe slightly addapted from Linda Lomelino

 • 25.g pecans
 • 180 g all purpose flour
 • 1 tbsp dark brown sugar
 • pinch of flake sea salt
 • 150 g salted butter

Frosting
recipe from ‘Bobette & Belle’

 • 200 g (1 cup) granulated sugar
 • 32 g (1/4 cup) all purpose flour
 • 3 tbsp cornstarch
 • 1/4 tsp salt
 • 360 ml (1 1/2 cup) whole milk
 • 4 1/2 tsp fresh lemon juice
 • 2 tsp pure vnilla extract
 • 250 g cream cheese, cut into cubes, room temperature
 • 240 g (1 cup) unslted butter, cut into cubes, room temperature
 • Grated coconut (optional)

 

Instructions

Cooked cream cheese frosting

 1. In a medium saucepan, combine the sugar, flour, cornstarch and salt. Whisk in the milk a little at a time, making sure no lumps form. Cook over medium heat, whisking constantlu, until the mixture thickens to a paste (about 5 minutes). Be sure to cook until it’s a paste or the frosting will have a starchy taste. 
 2. Press the paste through a fine-mesh sieve into a bowl. Place plastic wrap directly on the surface of the mixture to precent a skin from forming. Refrigerte until completely cooled (about 1 hour). 
 3. Transfer the flour mixture to the bowl of a stnd mixer fitted with the whisk atrachment (or a elextric hand mixer) and add the lemon juice and vanilla. Whisk on high speed until the mixture has loosened a bit.
 4. With the mixer on medium-high speed, whisk in the cream cheese a cube at a time, making sure each piece is fully incorporated before adding more. Whisk in the butter a cube at a time, again making sure each piece is fully incorporated before adding more. You do not want any visible lumps of cream cheese or butter. Stop to scrape down the sides of the bowl as needed.
 5. Once the cream cheese and butter are both added, whisk a little longer until the icing is light and fluffy. Cover the bowl with plastic wrap and refrigerate for 1 hour to allow the icing to firm up before using.
 6. Use immediately or store in an airtight container in the fridge for up to 1 week. Before using fluff the icing with. rubber spatula to stir it and remove any air bubbles.

Carrot curd

 1. Place carrot in a fine mesh sieve. Squeeze out juice into a small bowl. You’ll need 1/4 cup of juice for the curd.
 2. In a small saucepan, whisk together carrot juice, egg yolks, sugar, orange juice and zest. Set pan over medium heat and stir constrantly with a wooden spoon until mixture thickens enough to coat the back of the spoon, about 5-7 minutes.
 3. Remove from heat and stir in butter cubes a few at a time, stirring constantly until butter is melted and texture of the curd is smooth.
 4. Pour curd into a glass jar and cover surface with a piece of plastic wrap to precent a skin from forming. Refrigerate until firm, about 1 hour. (curd will keep in the fridge for about 1 week)

Pie shells

 1. Preheat oven to 175 °C (350°F).
 2. Put the pecans, flour, sugar and salt in a blender. Mix until finely ground. Pour mixture into a bowl. Melt the butter and stir into the dry mixture until just incorporated and a dough forms. 
 3. Using you hands, press the dough into the tartlet pans (about 35 g of dough if you use a 10 cm pan), smoothing the edges with your fingertips (I really like this part 🙂 ). Prick the bottoms of the dough and transfer the pans to a baking sheet. Bake for 15 minutes.
 4. Let cool. When cooled remove the shells from the pans. Pour the curd into the tartlet shells. Set into the fridge for 1 hour. 
 5. Pipe the frosting onto the curd or use 2 spoons. Sprikle with grated coconut if you like. 

 

 

 

————————————

 

 

 

Worteltaartjes met roomkaas frosting
voor 10 kleine taartjes

Ingrediënten

Wortel curd

 • 1 cup finely grated carrot (you need 1/4 cup carrot juice)
 • 3 large egg yolks
 • 1/4 cup fresh orange juice
 • 1 tbsp finely minced orange zest
 • 2 tbsp sugar
 • 4 tbsp very cold unsalted butter, cut into cubes
 • pinch of salt

Taartbodem

 • 25.g pecans
 • 180 g all purpose flour
 • 1 tbsp dark brown sugar
 • pinch of flake sea salt
 • 150 g salted butter

Roomkaas frosting

 • 200 gram suiker
 • 32 gram bloem
 • 3 eetlepels maïzena
 • 1/4 theelepel zout
 • 360 ml volle melk
 • 4 1/2 tl citroensap
 • 2 tl vanille extract
 • 250 g roomkaas (gebruik mon chou, philadelphia is niet stevig genoeg) op kamertemperatuur
 • 240 g boter

 

Bereiding

Frosting

Maak eerst de frostingdeze moet namelijk nog een tijdje in de koelkast staan

 1.  Meng in een pannetje de suiker, bloem, maïzena en zout. Klop de melk er beetje bij beetje doorheen, zodat er geen klontjes ontstaan.
 2. Verwarm het mengsel op  middelhoog vuur, terwijl je constant blijft kloppen, totdat het mengsel indikt. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Kook het mengsel zeker lang genoeg, anders smaakt je frosting naar zetmeel.
 3. Giet het mengsel door een zeef in een kom, zodat je de klontjes die er eventueel in zitten er uit haalt. Leg plastic folie direct op het mengsel, zodat je geen hard laagje op je frosting krijgt en zet in de koelkast tot het goed is afgekoeld. Dit duurt ongeveer een uur.
 4. Zodra het mengsel is afgekoeld voeg je het citroensap en vanille extract toe. Vervolgens klop je het mengsel in de staande mixer met garde (of met een handmixer) tot het wat losser is.
 5. Zet je mixer op medium snelheid en voeg de roomkaas beetje voor beetje toe. Wacht steeds met meer toevoegen tot het vorige is opgenomen. Vervolgens doe je hetzelfde met de boter. Schraap af en toe de zijkanten van de kom schoon met een spatel.
 6. Wanneer je alles hebt toegevoegd mix je nog even, totdat het mengsel licht en luchtig is. Dek de kom af met plastic folie en zet deze 1 uur in de koelkast tot gebruik. Je kunt de frosting 1 week in de koelkast bewaren. Klop deze voor gebruik even los.

Wortel curd

 1. Doe de geraspte wortel in een fijne zeef. Druk met een lepel het sap er uit en vang dit op in een kom. Je hebt ongeveer 60 ml sap nodig voor de curd.
 2. Doe het wortelsap, eigelen, suiker, sinaasappelsap en rasp in een pannetje. Roer alles door elkaar en zet op gemiddelde warmte. Blijf continu roeren In a small saucepan, whisk together carrot juice, egg yolks, sugar, orange juice and zest. Set pan over medium heat and stir constrantly with a wooden spoon until mixture thickens enough to coat the back of the spoon, about 5-7 minutes.
 3. Remove from heat and stir in butter cubes a few at a time, stirring constantly until butter is melted and texture of the curd is smooth.
 4. Pour curd into a glass jar and cover surface with a piece of plastic wrap to precent a skin from forming. Refrigerate until firm, about 1 hour. (curd will keep in the fridge for about 1 week)

Taart schelpen

 1. Verwarm de oven voor op 175 °C
 2. Doe de pecannoten, bloem, suiker en zout in een blender of keukenmachine. Mix tot een fijn poeder. Doe het mengsel in een schaal. Smelt de boter in een pannetje en roer dit door het droge mengsel tot er een deeg vormt.
 3. Druk het deeg met je handen in de taartvormpjes (ongeveer 35g deeg per vormpje als je een 10 cm vorm gebruikt). Maak de randen glad met je vingers (dit vind ik het leukste gedeelte! 🙂 ). Prik met een vorkje gaatjes in de bodem en bak de taartjes 15 minuten.
 4. Laat de taartjes afkoelen op een rooster en haal ze uit de vormpjes wanneer ze afgekoeld zijn. Doe de curd in de taartschelpen en zet 1 uur in de koelkast.
 5. Spuit de frosting op de curd of gebruik 2 lepels. Bestrooi met geraspte kokos (optioneel).