I’m a huge fan of thrift shops, but I love it even more to sneak around in other peoples barns and attics. It’s so amazing how much nice stuff are hidden there. My parents in law know about this deviation and when they can’t find me, they have to look in their huge barn. Last time I found this table there. It’s one of 3 side tables from my boyfriends grandma. She sadly past away a while ago, but this tables have (luckily for me) end up in the barn. It was love at first sight. I almost didn’t dare to ask, but my father in law saw the look at my face and I promised to take good care of the tables. Of course I had to honor these ‘Zeeuwse’ tables, so I made a traditional sweet dish from this part of the Netherlands.

My boyfriend comes from the Dutch province ‘Zeeland’. The ‘Zeeuwse bolus’ (a sticky bun with brown sugar) is a traditional sweet pastry from there. They look a bit like cinnamon buns, only with more brown sugar than cinnamon.

These buns I’ve made are between a ‘Zeeuwse bolus’ and cinnamon buns. I used the dough from cinnamon buns and the filling from the bolus. I hope my grandma in law would have liked them. Her grandson did anyway 🙂

————————–

Ik ben een grote fan van kringloopwinkels, maar ik vind het nog leuker om rond te snuffelen in schuren en op zolders (bij andere mensen.. ). Het is fantastisch hoe veel prachtige spullen daar verstopt liggen. Mijn vriend weet van deze afwijking en als hij me niet kan vinden weet hij waar hij moet zoeken. Zo ook bij zijn ouders die een ontzettend grote schuur hebben. Laatst vond ik dit tafeltje. Het is er 1 van een set en was ooit van de oma van mijn vriend. Helaas is ze al een tijdje terug overleden, maar deze tafels eindigden (gelukkig voor mij) in de schuur bij mijn schoonouders. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik durfde het bijna niet te vragen, maar mijn schoonvader zag mijn gezicht en ik beloofde heel goed voor de tafels te zorgen. Natuurlijk moest ik deze Zeeuwse tafels eren met een traditioneel Zeeuws gerecht; de Zeeuwse bolus.

De eerste keer dat ik een Zeeuwse bolus at, vond ik het ook wel wat weg hebben van kaneelbroodjes. Omdat ik ze allebei erg lekker vind, besloot ik beide te combineren. Ze hebben het deeg van een cinnamon bun en de vulling van een bolus. Ik hoop dat mijn schoon oma ze lekker had gevonden. Haar kleinzoon in ieder geval wel!

“Zeeuwse” sticky buns with brown sugar
for 12 buns

 

Ingredients

 For the dough
recipe addapted from Linda Lomelino

 • 7 g dry yeast (or 21 g fresh yeast)
 • 250 ml milk (1 cup)
 • 75 g (5 tbsp) softened butter
 • 70 g (1/3 cup) granulated sugar
 • 3/4 tsp ground cardamom
 • 390- 420 g (2 3/4 – 3 cups) all purpose flour
 • 1/4 tsp salt

Filling

 • 250 g brown sugar
 • 3 el cinnamon

 

Instructions

Dough

 1. Heat the milk to 37℃ (98℉), handwarm, Put in the yeast and stir until dissolved.
 2. Add the butter, sugar, cardamom, 390 g flour (add more if needed), salt and milk to the bowl of a standed mixer. Knead the dough by machine about 15 minutes (or by hand about 20 minutes). Knead until the dough is smooth and shiney and doesn’t stick to the bowl.
 3. Cover the bowl with a clean kitchen towel and let rise until doubled in size, about 60-90 minutes.
 4. In a small bowl, mix the brown sugar and cinnamon, set aside.
 5. When the dough has risen, divide the dough in 12 pieces (60-65 g each). Roll each piece out to a small string (30-40 cm long).
 6. Put the cinnamon sugar on your surface. Brush a string with a little bit water and roll through the sugar. Rol until the dough is all covered in sugar. Roll up the string so you get a swirl. Put the swirl into a skillet or pan.
 7.  Cover the pans with clean kitchen towels and let rise for 40 minutes.
 8. Bake the buns in the lowest part of the oven until brown and cooked, about 20- 30 minutes. If the tops are browning too much, carefully place a piece of aluminum foil where needed.
 9. They’re best eaten the same day, but they’re also quite delicious the next. Eat with some good butter.

 

 

 

——————————-

 

 

 

Zeeuwse kaneelbolussen
voor 12 broodjes

 

Ingrediënten

Voor het deeg

 • 7 g droge gist (of 21 g verse gist)
 • 250 ml melk
 • 75 g boter, kamertemperatuur
 • 70 g kristalsuiker
 • 3/4 tl gemalen kardamom
 • 390- 420 g bloem
 • 1/4 tl zout

 

Vulling

 • 250 g bruine suiker
 • 3 el kaneel

 

Bereiding

 1. Verwarm de melk tot 37℃, handwarm. Voeg de gist toe en roer tot deze is opgelost.
 2. Voeg de boter, suiker, kardamom, 390 g bloem (voeg meer toe zo nodig), zout en melk in de kom van een staande mixer (je kunt ook met de hand kneden, maar doe dit dan zeker 20 minuten!). Kneed het deeg 15 minuten tot het zacht en glanzend is en niet meer aan de kom plakt.
 3. Dek de kom af met een schone theedoek en laat rijzen tot het verdubbeld is in volume (ongeveer 60-90 minuten).
 4. Mix de bruine suiker en kaneel in een klein kommetje, zet opzij.
 5. Als het deeg gerezen is verdeel je dit in 12 stukken (60-65 g per stuk). Rol met je handen een smalle streng van ieder stuk (ongeveer 30-40 cm lang).
 6. Strooi de kaneelsuiker over je aanrecht. Bestrijk met een kwastje een streng deeg met wat water, rol door de suiker tot het deeg volledig bedekt is en rol op tot een “swirl” (ik kom er gewoon echt niet op hoe je dit in het Nederlands zegt, wat erg!!). Leg deze op een vel bakpapier in een skillet of ovenschaal. Herhaal dit voor de rest van de broodjes.
 7. Bedek de broodjes weer met de theedoek en laat 40 minuten rijzen.
 8. Bak de broodjes in het onderste gedeelte van de oven tot ze gaar zijn, ongeveer 20-30 minuten. Als de bovenkant te bruin wordt, dek dan af met een stuk aluminiumfolie.
 9. De broodjes zijn dezelfde dag het lekkerst, maar de dag erna ook nog. Besmeer met goede roomboter.