One week ago I’ve got an email from an olive oil company. I had won their challange and won a box filled with different kinds of oil! I was so happy. I love these kind of prices!! The next day I got the box and there were six different oils in it. Of course my baking brain immediately started to work and I was looking for something sweet with one of these oils. Eventually I found a recipe with balsamic vinegar in one of my magazines and I was curious how it would work with rice pudding. There was a bottle with balsamic oil and I tried to bake the apples in it. I can tell you, it’s delicious! You can eat it as breakfast, lunch or dessert. If you don’t have balsamic oil, you can bake it also in regular olive oil, just add some more balsamic at the end.

 

————————

 

Vorige week kreeg ik een email van een olijf olie bedrijf. Ik had hun wedstrijd gewonnen, een doos met verschillende soorten olijfolie! Ik was zo blij, prijzen als deze zijn toch geweldig? De volgende dag kreeg ik de doos al en er zaten 6 verschillende soorten olijfolie in. Natuurlijk begon mijn bakbrein meteen te werken en ik was op zoek naar een zoet recept met één van deze olieën. Uiteindelijk vond ik in een tijdschrift een recept voor balsamico appels en ik was benieuwd hoe dit samen zou gaan met rijstpudding. Er zat namelijk ook een fles met balsamico olie in de doos en ik probeerde om de appels daarin te bakken. Ik kan je vertellen, het was heerlijk! Je kunt het als ontbijt eten, lunch of dessert. Als je geen balsamico olie hebt kun je het ook gewoon in olijfolie bakken, maar misschien moet je dan wat extra balsamico azijn toevoegen aan het einde.

 

 

 

 

 

“Why, sometimes I’ve believed as many as six impossible things before breakfast.”
― Lewis Caroll

 

Rice pudding with balsamic apples
serves 4

Ingredients

Rice pudding

 • 90 g uncooked short grain white rice
 • 1/4 tsp. flaky salt
 • 700 ml milk
 • 1 cinnamon stick
 • 15 g vanilla sugar

For the balsamic apples

 • 3 apples
 • 1/4 tsp vanilla extract 
 • 1 tbsp granulated sugar
 • 4 tbsp balsamic oil (or olive oil)
 • balsamico vinegar

 

 

Instructions

 1. Place all the ingredients for the rice pudding in a saucepan. Let come to a boil, and on low heat – let mixture simmer gently with the lid on until thickened, about 30-35 minutes, stirring every now and then to make sure it doesn’t burn. Remove from heat, discard the cinnamon stick and let cool completely.
 2. Peel and core the apples and slice them in small pieces. Place apples, vanilla, sugar and oil in a small saucepan and, on low heat, cook for five minutes until done. Set aside to cool.
 3. When cooled, add balsamic to apples and stir. Serve with the rice pudding.

 

————————————————

 

 

 

Rijstpudding met balsamico appels
voor 4 porties

 

Ingrediënten 

Rijstpudding

 • 90 g dessertrijst
 • 1/4 tl zout
 • 700 ml melk
 • 1 kaneelstokje
 • 15 g vanille suiker

Balsamico appels
recept gedeeltelijk uit ‘foodies magazine’

 • 3 stevige appels (bv. goudrenet)
 • 1/4 tl vanille extract
 • 1 el suiker
 • 4 el olijfolie
 • 2 el balsamico azijn

 

Bereiding

 

 1. Doe alle ingrediënten voor de rijstpudding  in een pan. Breng aan de kook. Zodra het mengsel kookt zet je de pan op laag vuur en laat je het 30-35 minuten koken. Roer regelmatig, ook over de bodem, zodat de rijst niet aanbrandt. Proef of de rijst gaar is, haal van het vuur en verwijder het kaneelstokje. Laat volledig afkoelen.
 2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe de appelblokjes met de vanille, de suiker en de olijfolie in een pan en verwarm op laag vuur. Stoof de appel rustig beetgaar in ca. 5 minuten.
 3. Laat het appelmengsel afkoelen en roer er de balsamico doorheen. Serveer de gestoofde appel met de rijstpudding. .