These waffles remind me of my own childhood. These were my favorite waffles back then. You can eat them in almost every restaurant. I mostly ordered them with whipped cream and powdered sugar. Especially warm are they sooooo good! The waffles are originally from Liège in Belgium, so that’s why they are called Liège waffles.

A couple of days ago I went with my two little nieces (they’re identical twins and almost 4 years old) to a safari park. We always bring our own food when we go away for a day (a typical Dutch thing). I made nice sandwiches and baked these waffles. My nieces loved them! That’s one of the best compliments.. Childeren almost never lie. At least not to let another person feel better. At a certain age that changes. People tell each other not what they really think anymore. It’s also not accepted, only childeren can be honest. We, as adults, learned ourself to not discuss the difficult problems (at least not directly), childeren can be open-minded. We accept childeren to be like that. Why don’t we accept it after an certain age? 

Childeren can also learn adults to be happy for no reason and also to believe in your own dreams. I wish I could do that more often. Maybe I have to start believing in fairy tailes again. Not because of the princesses and the handsome prince on a white horse, but because everything is possible in fairy tailes. And maybe if I start believing it myself, it can become true. 

 

 

 

Fairy tailes are more than true: not because they tell us that dragons exist, but because they tell us that dragons can be beaten.

– Neil Gaiman

 

Liège Waffles
makes around 12 waffles, based on a recipe from Hummingbird High

 

Ingredients

 

  • 2 1/4 teaspoons (1 packet) instant yeast
  • 80 ml (1/3 cup) whole milk
  • 1 1/2 tablespoons granulated sugar
  • 260 g (2 cups) all-purpose flour
  • 1/4 teaspoon kosher salt
  • 3 eggs, at room temperature (splitted)
  • 240 g (1 cup)  unsalted butter, melted at room temperature
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 3/4 teaspoon ground cinnamon
  • 150 g (1 cup) pearl sugar
  • powdered sugar, for garnish
Instructions
 
    1. Heat milk till lukewarm and add yeast. Gently whisk tohether and let stand for 10 minutes, or until bubbles appear on the surface.
    2. In a electric mixer fitted with paddle attachment, whisk flour and salt together in the bowl. Make a well into the center of the flour and pour the bubbly yeast mixture in it. Mix on low speed until combined.
    3. Turn the mixer on meadium speed and add the egg yolks. When incorporated into the batter, add the melted butter, vanilla en cinnamon. Mix only until the ingredients are combined. The dough will be quite thick and sticky.
    4. Whisk the egg whites on medium-high speed until foamy. Add the sugar in a slow, even stream. Continue to whisk on medium-high speeds until the meringue is glossy and holds stiff peaks.
    5. Fold the meringue into the batter. Cover the bowl with plastic wrap and let the dough rest in a warm place until it doubles in volume (around 2 hours).
    6. Mix with a rubber spatula the pearl sugar into the dough and let it rest again for 30 minutes.
    7. Heat the waffle iron to medium. Use an ice cream scoop or make with a spoon balls from about 5 cm (2 inch). Place the balls of dough in the waffle iron and cook until golden brown. Sprinkle with powdered sugar. You can store the waffles for about 3 days.

 

——————————-

 

Luikse wafels
voor 12 wafels, recept gebaseerd op een recept van Hummingbird High

 

Ingrediënten

 

  • 1 zakje gedroogde gist (7g)
  • 80 ml volle melk
  • 1 1/2 eetlepel kristalsuiker
  • 260 g (2 cups) all-purpose flour
  • 1/4 teaspoon kosher salt
  • 3 eggs, at room temperature (splitted)
  • 240 g (1 cup)  unsalted butter, melted at room temperature
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 3/4 teaspoon ground cinnamon
  • 150 g (1 cup) pearl sugar
  • powdered sugar, for garnish
Bereiding
 
  1. Verwarm de melk tot deze lauw is. Voeg de gist toe en roer voorzichtig. Laat 10 minuten staan of tot er belletjes op de oppervlakte verschijnen. 
  2. Plaats de platte deeghaak op je elektrische mixer en doe de bloem en het zout in een grote kom. Maak een ronde kuil in het midden van de bloem en giet het gistmengsel er in. Mix op lage snelheid tot een egaal mengsel.
  3. Draai de mixer op medium snelheid en voeg de eidooiers toe. Wanneer deze opgenomen zijn voeg je de gesmolten boter, vanille en kaneel toe. Mix niet te lang, alleen tot alle ingrediënten een geheel vormen. Het deeg is vrij dik en plakkerig.
  4. Klop de eiwitten tot deze schuimig zijn. Voeg de suiker toe en blijf kloppen tot de eiwitten glanzend zijn en stijve pieken hebben.
  5. Vouw met een spatel de meringue door het beslag. Dek de kom af met plastic folie en laat op een warme plaats 2 uur rusten (of tot het deeg in volume is verdubbeld).
  6. Mix met een spatel de parelsuiker door het deeg en laat opnieuw 30 minuten rusten.
  7. Verwarm het wafelijzer op medium warmte. Gebruik een ijsschep of 2 lepels om bolletjes van ongeveer 5 cm te maken. Leg de deegballetjes in het wafelijzer en bak tot ze goudbruin zijn. Bestrooi met poedersuiker. Je kunt de wafels tot 3 dagen na het bakken bewaren.