Normally I start thinking about Christmas recipes in October. But this year it was a bit different because of my book (which will come out in the Netherlands in April!). I was so busy with that and I started to think about Christmas just a few weeks ago. So I will give you some inspiration and recipes for Christmas (I promised 4 and I’m still working on that!), but maybe a bit easier and smaller than I hoped to do. I hope you all will have a lovely Christmas and there will follow some more recipes! These pavlovas are really easy to prepare in advance, so no stress at the dinner 🙂 

Mini pavlova with raspberry and orange
makes 6

Ingredients

Pavlova

 • 4 large egg whites
 • 170 g granulated sugar
 • 1 tsp corn starch
 • 1 tsp white wine vinegar

Raspberry curd 

 • 350 g raspberries
 • 100 g granulated sugar
 • juice and zest from 1 lemon
 • 1 tbsp water
 • 3 egg yolks (use egg whites for meringue)
 • 2 tbsp cornstarch
 • 1/4 tsp salt
 • 15 g unsalted butter, cold

Marinated oranges
(recipe from Linda Lomelino)

 • 100 ml (1/3 cup + 1 1/2 tbsp.) water
 • 90 g (1/3 cup + 1 1/2 tbsp.) granulated sugar
 • 2 cloves
 • 2 cardamom pods
 • 1-2 tbsp. dark rum (can be omitted)

Instructions

  Meringue

Preheat oven to 175℃ (350F). Prepare a baking sheet with baking paper. Whip egg whites until foamy. Add the sugar, a little at a time, while continuing to whip. When mixture is stiff and glossy, add corn starch and white wine vinegar and stir until incorporated. Put dollops in the size you like on the baking sheet and spread the mixture out with a spoon or an offset spatula. Make a little hole in the middle for the raspberry curd. Keep some space between as they float out a bit when baked. Put the baking sheet in the lower part of the oven and reduce the temperature to 125℃ (260F). Bake for about 1 hour  to 1 hour 30 minutes. Start checking at 1 hour. The meringue is ready when you can lift the meringue a little bit and the baking paper is not sticking at the meringue. Turn off the oven leaving the meringue to cool completely, preferably over night.  

Raspberry curd

Combine raspberries, sugar, juice and zest from lemon and water in a small saucepan. Bring to a boil and let simmer for 5 minutes. Let cool down and place in a food processor or blender. Process until smooth. Strain through a sieve into a bowl to discard seeds. Whisk egg yolks and cornstarch together until smooth. Stir into raspberry mixture and return into the pan. Keep whisking and bring to a boil. Let cook for 1 minute, stirring constantly, then remove from heat. Add salt and butter and whisk until smooth. Put in fridge until set.

Marinated oranges

Combine water, sugar, cloves and cardamom pods in a saucepan. Let come to a boil, then simmer for 6-8 minutes, swirling the pan every now and then, until syrup is slightly thickened. Remove from heat and stir in the rum. Let cool. Cut away the ends of the oranges, then cut down the sides to remove the peel and the white pith. Thinly slice the oranges and place them in a bowl. Pour the syrup over the orange slices, cover the bowl and let marinate in the fridge for at least two hours. Discard the cloves and cardamom pods before serving. Divide the curd between the pavlovas and decorate with the oranges. Serve immediatly.  

 

 

 

Mini pavlova met frambozen en sinaasappel
6 porties

 

Ingrediënten

Pavlova

 • 4 grote eiwitten (bewaar de eidooiers voor de frambozen curd)
 • 180 g suiker
 • 1 tl maïzena
 • 1 tl witte wijnazijn

Frambozen curd

 • 350 g frambozen
 • 100 g kristalsuiker
 • sap en rasp van 1 citroen
 • 1 el water
 • 3 eidooiers
 • 2 el maïzena
 • 1/4 tl zout
 • 15 g ongezouten boter, koud

Gemarineerde sinaasappel
(recept van Linda Lomelino)

 • 100 ml water
 • 90 g kristalsuiker
 • 2 kruidnagels
 • 2 kardemom peulen
 • 1-2 el donkere rum (kan weggelaten worden)

Bereiding

Meringue

Verwarm de oven voor op 175℃. Leg bakpapier op een bakplaat. Klop de eiwitten in een keukenmachine of met een handmixer schuimig. Voeg de suiker beetje bij beetje toe terwijl je klopt. Klop tot het mengsel stijf en glanzend is. Voeg nu de maïzena en azijn toe en klop nog even kort.

Schep hoopjes meringue op de bakplaat in de grootte van je pavlovas (ik kon 6 pavlovas maken van ongeveer 10 cm maken). Maak er met een lepel ronde schijven van en maak voor een kuiltje in het midden voor de frambozen curd. Zorg ervoor dat er een paar centimeter ruimte tussen de pavlovas zit.

Zet de bakplaat in de onderste helft van de oven en draai de temperatuur terug naar 125℃. Bak de meringue 1 uur tot 1 uur en 30 minuten, maar begin al met controleren na 1 uur. De meringue is klaar als je deze een klein beetje op kan tillen en het bakpapier dan niet meer plakt aan de meringue. Zet de oven uit en laat de meringue in de oven liggen om af te koelen, het liefst de hele nacht.

Frambozen curd

Doe de frambozen, suiker, water en sap en de rasp van de citroen in een pannetje. Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Laat afkoelen en maak fijn met een blender of staafmixer. Giet door een zeef en zet opzij. Klop de eidooiers en maïzena samen tot een romige massa. Roer het frambozen mengsel erdoorheen en giet in een pannetje. Breng al roerend aan de kook. Laat, al roerend, 1 minuut koken of tot het mengsel indikt. Voeg het zout en de boter toe en roer tot de boter gesmolten en opgenomen is. Zet in de koelkast tot gebruik.

Gemarineerde sinaasappels

Meng het water, de suiker, kruidnagel en kardemom in een pannetje. Breng aan de kook en laat 6-8 minuten doorkoken. Beweeg het pannetje af en toe. Haal van het vuur en voeg eventueel de rum toe. Laat afkoelen. Snijd de boven en onderkant van de sinaasappels af en verwijder nu de schil van de zijkant. Snijd de sinaasappels in dunne plakjes en leg ze in de suikersiroop. Laat de sinaasappels minimaal 2 uur marineren. Verwijder de kruidnagel en kardemom peulen. Verdeel de frambozen curd over de pavlovas en garneer met de sinaasappel. Serveer meteen.