Bread is one of the things I really love to make and eat. I love to knead dough, watch it rise and make something with it. When I saw one of the gorgeous breads my friend Betty from stemsandforks made, the idea for this bread popped up in my mind. This bread has all the good things it could have; brown butter, cinnamon, brown sugar and coffee. Of course you can shape the bread different or make mini breads or rolls from it. 

I’m not a coffee drinker. I say drinker, because I love coffee in food. Yeah, maybe it sounds weird. Because I love coffee ice cream, coffee in chocolate cake and crushed coffee in sweet bread. Maybe it’s the sweet part together with coffee what I like.. Maybe I need to add some sugar to my cup of coffee.. But still it’s different. Anyway. In this bread the coffee is so so good. Of course you can leave it out, but I recommend it!

And a little announcement! In June I will help three talented photographers with a workshop in London. Also looking for a good photography and styling workshop? This is the one!  Looking forward to see you there! 🙂 

 

 

Brown butter, cinnamon and espresso weave bread
makes 1 bread

 

Ingredients

Bread

 • 180 ml handwarm milk (43 ˚C)
 • 7 g dry yeast (or 21 g fresh)
 • 50 g granulated sugar
 • 1 egg and 1 egg yolk
 • 70 g unsalted butter, room temperature
 • 420 g all purpose flour
 • 1 tsp salt 

Filling

 • 110 g unsalted butter
 • 175 g brown sugar
 • 1 tsp cinnamon
 • 1/2 tbso espresso powder (if its in flake form, put in ziploc and roll a rolling pin over it till it becomes a powder) Substitutes: instant coffee

 

Instructions

Mix lukewarm milk with the yeast and let stand for a couple of minutes. In a stand mixer, pour in the milk, sugar, the egg and yolk and stir to combine. Pour the dry ingredients on top. Mix on low speed until just incorporated.

Add one-third of the butter and switch the mixer to medium speed. Once that butter has been incorporated, add another third of the butter. Wait until it has been completely mixed in, then add the remaining butter.
Continue to mix on medium speed for 8-10 minutes by machine and 10-12 minutes by hand. Transfer to a lightly oiled bowl keeping in mind the dough will double. Cover the bowl with a damp, clean kitchen towel and leave the dough to rise for 1,5 hour.

 

Filling

Melt the butter in a small saucepan on medium heat. Let the butter cook until it smells nutty and looks golden brown. Stir now and then. Remove from the heat and let cool down. You can put the butter in the fridge, but check regularly. The butter has to harden a bit, but you must be able to whisk it.

Add the brown sugar, cinnamon and espresso to the butter. Whisk with an electric mixer until light and creamy.

Of course you can make the bread in any shape you like, but for this shape read the instruction below:
remove the dough from the bowl and cut into 4 equal pieces. Roll each piece into flat oval shapes – about 12 inches (30 cm) in diameter. Take about a quarter of the filling and spread, leaving about half an inch on the edge. Tightly roll up the dough, from the long side, so you get an long roll. Repeat with the other 3 pieces. Using a sharp knife and cut the rolls down the centre middle in half lengthwise.  You have 8 rolls now.

To see a how to with photos go to this post from Stemsandforks. 

Lay 4 rolls next to each other with 1 cm space between them. Put the others horizontal on top of them. You now have a square in the middle. Put the upper horizontal parts underneath the 2 last vertical ones and to the opposite with the lower 2 ( the first 2 underneath the vertical ones and the last 2 above).

Overlap the tendril pairs so they are alternating with the overlaps. Take all the tendril pairs that are on the underneath another tendril pair to overlap the pair that is clockwise to it. Carefully tuck the tendril ends under the loaf. Cover again with a damp, clean towel and let rise again for 1 hour. 

Preheat the oven at 175℃ (350℉). Bake the bread 25-30 minutes in the lower part of the oven. Check after 15 minutes if the bread looks too brown, if it does cover it with tinfoil. Serve warm or wrap in plastic foil and eat within 3 days. 

 

——————————

 

 Bruine boter, kaneel en koffie brood
voor 1 brood

Ingrediënten

Brood

 • 180 ml handwarme melk (43 ˚C)
 • 7 g droge gist (of 21 g verse gist)
 • 50 g kristalsuiker
 • 1 ei + 1 eidooier
 • 70 g ongezouten boter, kamertemperatuur
 • 420 g bloem
 • 1 tl zout

Vulling

 • 110 g ongezouten boter
 • 175 g donkere basterdsuiker
 • 1 tl kaneel
 • 1/2 el espresso poeder (of je kunt koffiebonen in een vijzel fijnmaken en dit gebruiken)

 

 

Bereiding

Meng de handwarme melk met de gist in een mengkom en laat een paar minuten staan. Voeg de suiker, het ei en de eidooier toe. Zet de deeghaak op je mixer en voeg de bloem en het zout toe. Kneed het deeg op middelhoge snelheid. Voeg beetje bij beetje de boter toe en kneed voor 8 minuten. Het deeg moet een bal gaan vormen, maar het blijft een beetje plakkerig. Als je geen mixer met deeghaken hebt, kun je ook met je handen kneden. Doe dit dan 10-12 minuten op een licht bebloemd werkblad.

Vet een grote kom in met olie en leg het deeg erin. Dek af met een vochtige theedoek en laat 1 ½ uur op kamertemperatuur rijzen.

Maak intussen de vulling. Smelt de boter in een pannetje en verwarm tot deze begint te bruinen en nootachtig ruikt. Roer af en toe in het pannetje. Giet in een schaaltje en laat afkoelen. Zet hierna in de koelkast tot de boter weer wat opgesteven is, maar de boter mag niet hard worden. Zodra je dit punt bereikt hebt doe je de boter met de suiker, kaneel en espresso poeder in een grote kom. Klop tot een zacht en luchtig geheel. 

Je kunt het deeg in iedere vorm maken die je wilt, of er “klassieke” cinnamon buns van maken. Voor een uitleg over dit brood lees hieronder verder:

Verdeel het deeg in 4 gelijke delen. Rol het gerezen deeg uit op een bebloemd werkblad tot een ovaal tot de langste kant ongeveer 25-30 cm is. Verspreid 1/4 deel van de vulling over het deeg, maar laat 0,5 cm van de randen vrij. Rol het deeg strak op, vanaf de lange zijde, zodat je een lange rol krijgt. Herhaal dit met de andere 3 stukken. 

Snijd de 4 rollen in de lengte door, je hebt nu 8 rollen. Leg 4 helften recht naast elkaar met 1 cm tussenruimte. Leg de andere 4 helften er in het midden overheen. Je hebt nu een vierkant in het midden met “uitsteeksels” deeg. Leg de bovenste 2 horizontale stukken deeg onder de laatste verticale  2 en laat ze over de voorste 2 liggen. Doe het omgekeerde met de 2 onderste horizontale (hier laat je dus de eerste 2 verticale overheen liggen en de 3e en 4e er onder). 

Vouw nu de uiteindes per 2 over elkaar. Dus de bovenste uiteindes, die van de rechter zijde enz. Vouw nu de delen die naar elkaar toewijzen over elkaar en stop de uiteindes voorzichtig onder het brood. Voor een uitleg met foto’s zie deze post. 

Verwarm de oven voor op 175 ˚C. Bak het brood in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Serveer meteen of laat helemaal afkoelen en verpak in plastic. Het brood is het lekkerst op de dag zelf of de dag erna.