After almost a year working on this big and amazing project, the result is finally here. My first book (stil so weird to say!) is published!!! A book with my recipes and photos. All about ice cream. In Dutch only, so I translated two of my favorite recipes for you. Crème fraîche ice cream with roasted balsamic strawberries and vegan frozen raspberry tarts. Let me know when you made something! And for Dutch people, you can order my book here

 

Scroll naar beneden voor de Nederlandse vertaling

 

Crème fraîche ice cream with roasted balsamic strawberries 
makes about 1 liter

I’m obsessed by this ice cream. It’s so delicious and the flavours are working so good together. 

Ingredients

Balsamic strawberries

 • 400 g strawberries
 • 65 g granulated sugar
 • 2 tbsp balsamico vinegar

Crème fraîche ice cream

 • 200 ml full fat milk
 • 200 ml heavy cream
 • 150 g granulated sugar
 • 1 tsp vanilla essence
 • ¼ tsp salt
 • 4 egg yolks
 • 200 g crème fraîche
 • 1 tbsp lemon juice

Intstructions

Preheat oven to 200 ºC. Wash strawberries and cut in 4 parts. Mix strawberries with balsamico vinegar, pour on a baking tray and roast 20-30 minutes. Let cool down and puree with a blender. Pour through a fine mesh sieve and put the sauce in the fridge until using.

Put ice cubes in a large bowl and add water until cubes are almost submerged. Pour milk, heavy cream, sugar, vanilla and salt in a small sauce pan. In a medium bowl, whisk egg yolks until foamy. Cook milk mixture over medium heat until mixture almost comes to a boil. Slowly whisk half of the hot milk to the egg yolks to temper. Pour back into the saucepan and heat again on low heat. Keep stirring with a spatula until the mixture becomes thicker or reaches a temperature of 80ºC. Pour through a sieve in a bowl. Put bowl on the ice bath and let cool down. Stir now and then. 

Pour crème fraîche and lemon juice in a large bowl and whisk until a bit loose. Add, a bit at a time, the ice cream base to the crème fraîche. Whisk until smooth.  Cover with plastic wrap against the surface to prevent a skin from forming. Let cool in the fridge for at least 4 hours, but preferably a whole night.

Pour in the ice cream machine and let it run until your ice cream is ready. Pour in a container and add as much strawberry sauce as you wish. Stir carefully, so you can see a swirl of strawberry sauce. Serve with the rest of the sauce. Enjoy!

 

Vegan frozen raspberry tarts *
makes 8

Bottom

 • 2 tbsp coconut oil
 • 25 g dark chocolate
 • 10 dates
 • 150 g blanched almonds
 • 1/4 tsp salt 
 • 2 tbsp maple syrup

Filling

 • 125 g cashew nuts 
 • 35 g cacao butter
 • 2 tbsp coconut oil
 • 200 ml fullfat coconut milk
 • 100 ml maple syrup
 • ½ tsp vanilla essence
 • 100 g raspberries
 • Silicone baking cylinder baking mold or a cupcake pan (if you use a cupcake pan, line it with plastic, so you can get the tarts out easily. 

Bottom

Put cashew nuts in a medium sized bowl and add as much water until they are all covered. Let steep 4-6 hours.

Melt coconut oil together with the chocolate. Put dates, almonds, salt and maple syrup in a food processor or blender. Add chocolate coconut mixture and pulse until coherent. Divide between the molds, press with a spoon to create a flat surface and put in the freezer.

Filling

Melt cacao butter with the coconut oil. Drain the cashew nuts and pour in a blender. Add molten butter and oil, coconutt milk, maple syrup and vanilla. Pulse until smooth. Divide a layer (from about 1/2 cm thick, leave the rest of the mixture in the blender) between the molds and freeze again for at least 10 minutes.  Add 50 g raspberries to the mixture and pulse until smooth and pink. Divide again the same amount between the molds and place back in the freezer. Add again 50 g raspberries (you want it to look pinker than the layer before) pulse and devide the last bit to the molds. Freeze for at least 2 hours before serving. 

Crème fraîche ijs met geroosterde balsamico aardbeien
voor ongeveer 0,8 liter ijs

Ik ben geobsedeerd door dit ijs.Ik kan het niet uitleggen, maar dit ijs is zo lekker en de smaken passen zo goed bij elkaar dat ik dit iedere dag kan eten. Echt waar, nog steeds. Zelfs nadat ik dit ijs al tientallen keren gemaakt (en gegeten) heb.

Balsamico aardbeien

 • 400 g aardbeien
 • 65 g kristalsuiker
 • 2 el balsamico azijn

Crème fraîche ijs

 • 200 ml volle melk
 • 200 ml slagroom
 • 150 g kristalsuiker
 • 1 tl vanille extract
 • ¼ tl zout
 • 4 eidooiers
 • 200 g crème fraîche
 • 1 el citroensap

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Was de aardbeien, snijd ze in vieren en doe ze in een ovenschaal. Meng de suiker en balsamico azijn er doorheen en zet 20-30 minuten in de oven. Laat afkoelen en pureer vervolgens in een blender. Giet door een fijne zeef om de pitjes van de aardbeien te verwijderen en zet in de koelkast tot gebruik.

Doe blokjes ijs in een grote kom en giet er water bij tot het ijs bijna onder staat. Doe de melk, slagroom, suiker, vanille en zout in een pannetje. Verwarm op middelhoog vuur tot net tegen de kook aan. Klop de eidooiers los in een hittebestendige kom. Giet de warme melk al roerend bij de eidooiers om deze te temperen.

 

Schenk alles weer terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren met een spatel totdat de room 80ºC is, of dikker wordt. Giet door een zeef in een kom en zet de kom op het ijs bad en laat afkoelen. Zodra het is afgekoeld roer je de crème fraîche los met het citroensap en giet je, al roerend, beetje bij beetje de ijsbasis erbij tot een glad geheel. Dek af en zet daarna minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast.

Giet je ijsmengsel in je ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine. Schep het ijs in een bak en schep er zo veel balsamico aardbeien doorheen als gewenst. Serveer met de overgebleven balsamico saus.

 

 

 

 

 

 

 

Vegan cheesecake frambozen taartjes *
voor 8 taartjes

Eigenlijk is het maar vreemd dat deze vulling cheesecake wordt genoemd, terwijl er geen kaas aan te pas komt. Deze taartjes zijn, ook voor niet vegans, ontzettend lekker en zien er superleuk uit. Je kunt de frambozen ook vervangen door ander fruit.

Bodem

 • 2 el kokosolie
 • 25 g pure chocolade
 • 10 dadels
 • 150 g blanke amandelen
 • ½ tl zout
 • 2 el ahornsiroop

Vulling

 • 125 g cashewnoten
 • 35 g cacaoboter
 • 2 el kokosolie
 • 200 ml volvette kokosmelk
 • 100 ml ahornsiroop
 • ½ tl vanille extract
 • 100 g frambozen
 • Siliconen bakvorm met cilinders of een cupcake pan

Als je een cupcake pan gebruikt, bekleed deze dan met stukjes plastic, zodat je de taartjes er makkelijker uit kunt halen zodra ze bevroren zijn. Met een siliconen vorm is dit niet nodig.

Doe de cashewnoten in een kom en giet er net zo veel water bij tot ze helemaal onder water staan. Laat 4-6 uur weken.

Smelt de kokosolie samen met de chocolade in een pannetje. Doe de dadels, amandelen, zout en ahoornsiroop in een foodprocessor. Giet de chocolade erbij en pulse tot een geheel. Verdeel over de vormpjes, druk goed aan met een lepel en zet in de diepvries.

Smelt de cacaoboter samen met de kokosolie. Giet de cashewnoten af en doe samen met de gesmolten olie, kokosmelk, ahornsiroop en vanille in een blender. Mix tot je een egaal mengsel hebt. Verdeel een laagje van ongeveer ½ centimeter over de vormpjes en zet 10 min terug in de vriezer. Voeg 50 g frambozen toe aan het beslag in de blender en mix kort. Verdeel opnieuw over de vormpjes, zodat je weer een laagje van ongeveer ½ cm hebt. Voeg nu nogmaals 50 g frambozen toe, mix weer en herhaal de vorige stap. Zet minimaal 2 uur in de vriezer voor het serveren.