A lot of people are asking me if it wasn’t hard to fill a whole book with ice cream recipes. For those who have seen the book, there are so many possibility’s with ice cream. I always respond with ‘no, I even could fill another book if I want to’. And that’s the truth. I will never be tired of creating ice cream recipes. I already created about 100 recipes and I will continu doing that. 

This vegan ice cream isn’t in my book. I was trying to find out more ways to make vegan ice creams. 

Another question which people ask me, is what kind of ice cream machine I use. I use a Magimix Gelato Expert. An amazing self freezing machine. Would you like to know more about the different kinds of machines and what the pro’s and cons are? Let me know below and I will write a post about it!

Vegan coffee ice cream
makes about 0,5 liter 

 Ingredients

  • 400 ml fullfat coconut milk (no light!)
  • 25 g coffee beans, roughly crushed
  • 100 g granulated sugar 
  • Pinch of salt
  • ½ tsp vanilla extract

 

Put coconut milk in a small saucepan and bring to a boil. Add coffee beans, turn the heat off and put the lid on the pan. Let steep for 15 minutes. Pour through a fine mesh sieve into a large bowl. Add the other ingredients to the coconut milk and mix on high speed for 1-2 minutes. Put in fridge for at least 4 hours, preferably overnight. Pour the mixture into an ice cream maker and churn according to your manufacturer’s instructions. Serve immediately as soft serve ice cream, or transfer ice cream to a freezer container with a tight fitting lid. Smooth the top with a spatula, cover with the lid and freeze until firm, about 2-4 hours.

No ice cream machine? Put the base into a freezer container and stir every half hour until the ice cream is completely frozen to reduce the ice crystals. 

 

Vegan koffie ijs
voor ongeveer 0,5 liter ijs

 Ingrediënten

  • 400 ml volvette kokosmelk (geen light!)
  • 25 g koffiebonen
  • 100 g kristalsuiker
  • Snufje zout
  • ½ tl vanille extract

 

Leg de koffiebonen op een vel bakpapier en gebruik de onderkant van een mok of kommetje om de bonen kapot te maken. Zet opzij.

Doe de kokosmelk in een pannetje en breng aan de kook. Voeg de koffiebonen toe, zet het vuur uit en doe het deksel op de pan. Laat 15 minuten trekken. Giet vervolgens door een zeef en vang de melk op in een hoge kom. Voeg de rest van de ingrediënten toe en klop met een mixer  1-2 minuten op hoge snelheid. Zet minimaal 4 uur, maar het liefst een hele nacht in de koelkast. Giet je ijsmengsel in je ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine. 

Niet in het bezit van een ijsmachine? Doe de ijsbasis in een diepvriesbakje en zet in de vriezer. Roer om het half uur het ijs met de hand goed door om de ijskristallen te reduceren.