Baking cookies sound like the most easy thing to do. I mean, this is what you bake when you are a kid. But to me, finding a good cookie recipe was a really hard thing to do. I have some recipes I use to make shortbread (also always good) and a good chocolate cookie. But I wanted to make something special. A cookie which is crunchy, but still with a good bite, and tastes like heaven. I found it. This is it. This is my favorite cookie, for now. I’m going to continue with other recipes and hope I find another pearl. I hope you will enjoy this cookie as much as I did. 

Brown butter pecan caramel cookies
makes about 25 cookies

Ingredients

Cookie dough

  • 215 g unsalted butter
  • 150 g light brown sugar
  • 200 g granulated sugar
  • 1 large egg
  • 1 tbsp vanilla bean extract
  • 350 g all-purpose flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1/2 tsp salt

Candied pecans

  •  50 g pecan nuts, roughly chopped
  • 100 g granulated sugar

Instructions

Melt the butter in a small saucepan on medium heat. Let the butter cook until it smells nutty and looks golden brown (this can take 5-10 minutes). Stir now and then. Remove from the heat and let cool down. 

In the meanwhile, make the caramelized pecans. Line a baking sheet with non-stick parchment paper and place the pecans in the center of it. Set aside.

Place the granulated sugar in a medium sized saucepan set over medium-low heat. Heat, swirling the pan occasionally but not stirring, until the sugar is dissolved. Increase the heat to medium and continue to cook, again, swirling the pan, until the sugar is uniformly deep amber in color, about 5 minutes. Remove the pan from the heat and pour the burnt sugar all over the pecans. Set the praline aside until it has completely hardened, about 15 minutes. Once hardened, chop it into roughly small sized chunks.

Add the light brown sugar and granulated sugar to the browned butter. Whisk with an electric mixer until smooth and very well combined, about 1 minute. Whisk in the egg and vanilla bean extract. Set the bowl aside. 

Pre-heat the oven to 180 C (350 F). Line two large baking trays with non-stick parchment paper. Set aside

In a separate medium sized mixing bowl, whisk together the flour, baking powder, baking soda, and salt.  Using a large wooden spoon, incorporate half of the dry ingredients into the bowl with the butter and sugar until just combined. Add in the remaining dry flour ingredients. Again, mix until just combined. Fold in the pecan pieces until evenly incorporated. 

Using a small cookie scoop or your hands and  roll out as many cookie balls out of the dough as possible. They need to be about the size of a walnut. Arrange the balls evenly amongst the baking trays.

Bake, for 16 to 18 minutes until browned. Remove from the oven and let cool for 5 minutes, before carefully transferring the cookies to a wire rack to cool further, before serving. You can store them in an airtight container for up to 1 week. 

 

 

———————————

Bruine boter koekjes met gekarameliseerde pecannoten
voor ongeveer 25 koekjes

 

Ingrediënten

Deeg

  • 215 g ongezouten boter
  • 150 g lichtbruine basterdsuiker
  • 200 g kristalsuiker
  • 1 groot ei
  • 1 el vanille extract
  • 350 g patent bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 1/2 tl zout

Gekarameliseerde pecannoten

  •  50 g pecannoten, grof gehakt
  • 100 g kristalsuiker

Bereiding

Smelt de boter in een klein pannetje op middelhoog vuur. Laat de boter koken tot deze nootachtig ruikt en goudbruin ruikt (dit duurt 5-10 minuten). Roer af en toe. Haal van het vuur en laat helemaal afkoelen. 

Maak intussen de gekarameliseerde pecannoten. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en leg de gehakte pecannoten in het midden. Zet opzij.

Doe de suiker in een pan en zet op middellaag vuur. Verwarm, beweeg de pan af en toe een beetje op en neer, maar roer niet, en wacht tot de suiker gesmolten is. Verhoog het vuur naar middelhoog en beweeg af en toe met de pan. De karamel moet een diep bruine kleur krijgen. Haal de pan van het vuur en giet de karamel over de pecannoten. Laat 15 minuten uitharden en hak dan in kleine stukken.

Voeg de suikers toe aan de boter en klop met 1 minuut met een elektrische mixer tot alles goed gemengd is. Voeg het ei en het vanille extract toe en mix opnieuw 1 minuut. Zet opzij.

Verwarm de oven voor op 180 C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.

Mix, in een andere kom, de bloem, bakpoeder, baking soda en het zout. Meng de helft van het bloemmengsel door het botermengsel met een houten spatel. Mix tot alles net gecombineerd is, niet langer. Voeg nu de rest van de bloem toe en mix weer kort. Vouw nu de stukjes karamel door het deeg. 

Gebruik een kleine ijsschep of je handen en maak balletjes ter grootte van een walnoot van het deeg. Leg ze (een stukje uit elkaar) op de bakplaten. 

 

Bak 16-18 minuten in het midden van de oven tot de koekjes goudbruin en gaar zijn. Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat en leg vervolgens op een taartrooster. Je kunt de koekjes 1 week luchtdicht verpakt bewaren.