Banoffee ice cream

 

Ingredients

Ice cream

 • 5 extremly ripe bananas
 • 300 ml heavy cream
 • 400 ml full fat milk
 • 180 g granulated sugar
 • 5 egg yolks
 • ¼ tsp salt
 • 1 tsp vanilla extract

Caramel

 • 100 g granulated sugar

Crumb 

 • 25 g digestive biscuits
 • 25 g dark brown sugar
 • 37 g all purpose flour
 • 30 g unsalted butter, cold
 • 50 g milk chocolate, rouglhy chopped

 

Cut the bananas in small pieces. Put the pieces in a large bowl (at least 1 litre) and set aside.

Pour heavy cream, milk and sugar in a small saucepan and bring to a boil. Stir now and then to dissolve the sugar. When the milk boils and the sugar is dissolved you pour the hot milk over the bananas. Let cool to room temperature, cover and let rest in the fridge for 12-24 hours so the milk mixture can absorb the banana flavor.

Prepare an ice cube bath (fill a bowl with ice cubes and some water). Pour the egg yolks in a bowl and whisk until loose (not foamy). Remove the banana milk from the fridge and pour through a sieve (to remove the banana pieces) into a pan. Bring the banana milk to a boil Slowly whisk in half of the hot milk to temper the egg yolks. Be careful, you don’t want scrambled eggs in your ice cream! Pour everything back into the saucepan. Whisk over medium heat until the mixture becomes thick or reaches a temperature of 80 ℃ (176 F).

Pour into a large bowl and put on an ice cube bath. Let cool to room temperature, whisk now and then. Cover with plastic wrap against the surface to prevent a skin from forming. Let cool in the fridge for at least 4 hours, preferably overnight.

 In the meanwhile, make the caramel. Line a baking sheet with non-stick parchment paper. Set aside.

 Place the granulated sugar in a medium sized saucepan set over medium-low heat. Heat, swirling the pan occasionally but not stirring, until the sugar is dissolved. Increase the heat to medium and continue to cook, again, swirling the pan, until the sugar is uniformly deep amber in color, about 5 minutes. Remove the pan from the heat and pour the burnt sugar over the parchment paper. Set aside until it has completely hardened, about 15 minutes. Once hardened, put another piece of parchment paper on top and use a rolling pin to make the caramel really fine. Set aside.

 For the crumble. Crumb the cookies, add flour, caramel and sugar and mix very well. Add the cold butter and mix with your hands until crumbs form. Chop the chocolate rougly and add to the crumbs. Pour into a bowl and place in the fridge until needed.

 Pour the ice cream base in your ice cream machine and let it run until your ice cream is ready. Pour into a freezer tray and stir in the crumbs and chocolate. Freeze for at least 2 hours before serving.

 

—————————— 

 

Banoffee ijs
voor ongeveer 1 liter ijs

Ijs

 • 5 zeer rijpe bananen
 • 300 ml slagroom
 • 400 ml melk
 • 180 g kristalsuiker
 • 5 eidooiers
 • ¼ tl zout
 • 1 tl vanille extract

 Karamel

 • 100 g kristalsuiker
 • 1 el water

Koekjes

 • 25 g digestive biscuitjes
 • 25 g bruine basterdsuiker
 • 37 g bloem
 • 30 g ongezouten boter, koud
 • 50 g melkchocolade, grof gehakt

 

Pel de bananen en snijd in stukjes. Doe de stukjes in een hittebestendige kom van minimaal 1 liter en zet opzij.

Doe de slagroom, melk en suiker in een pannetje en zet op middelhoog vuur. Breng aan de kook en blijf roeren zodat de suiker oplost. Zodra de melk kookt haal je de pan van het vuur en giet je de melk over de bananen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet daarna nog 12 tot 24 uur in de koelkast, zodat de smaak goed in de melk kan trekken.

Doe blokjes ijs in een grote kom en giet er water bij tot het ijs bijna onder staat. Doe de eidooiers in een kom en klop los. Haal de bananenmelk uit de koelkast en roer nog even goed door. Giet door een zeef in een pannetje en zet weer op het vuur. Breng het mengsel aan de kook. Zodra de melk kookt giet je deze voorzichtig, al roerend, bij de eidooiers om deze te temperen. Giet alles weer terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren met een spatel totdat de room 80ºC is, of dikker wordt. Giet opnieuw door een zeef in een grote kom en zet de kom op het ijs bad. Blijf regelmatig roeren tot je ijsbasis is afgekoeld. Roer de vanille en het zout erdoor en zet daarna minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast.

Maak intussen de karamel. Leg een stuk bakpapier op een hittebestendige ondergrond. Doe de kristalsuiker en het water in een pan met dikke bodem. Verwarm de suiker (roer niet) tot de suiker een amber achtige kleur heeft. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Haal de pan van het vuur en giet de karamel op het bakpapier. Laat helemaal afkoelen. Zodra de karamel hard en afgekoeld is leg je er een ander bakpapier op en maak je, met behulp van een deegroller, de karamel heel fijn.

Verkruimel de koekjes. Doe de bloem, koekkruimels, karamel en suiker in een kom en roer tot alles goed gemixt is. Voeg de boter toe en meng met je vingers tot er grote kruimels worden gevormd. Zet in de koelkast

Giet je ijsmengsel in je ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine. Schep het ijs in een diepvriesbakje en spatel de koekjes en stukjes chocolade erdoorheen.